Meny

Ikke noe spesielt med kulda

STIVFROSNE: Selv appelsinene fryser i Florida om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare en god, gammeldags vinter, sier meteorolog Kristen Gislefoss om kuldebølgen som rammer store deler av kloden.

(ABC Nyheter): Det er ikke bare Oslo og Østlandet som fryser - det gjør også store deler av resten av verden.

Dette bildet, tatt av NASA, viser Storbritannia dekket av snø. (AFP PHOTO/NASA HANDOUT/)Dette bildet, tatt av NASA, viser Storbritannia dekket av snø. (AFP PHOTO/NASA HANDOUT/)

Bildene med iskalde kinesere, stivfrosne engelskmenn, hutrende amerikanere og hakkende tenner hos barna i Bangladesh vitner om at også resten av verden får kjenne kuldegradenes vrede.

- Men hvorfor er det slik, Kristen Gislefoss?

- Det er egentlig bare en god, gammel vinter. Vi har også tidligere opplevd at hele den nordlige halvkule ligger i kulde, svarer den rutinerte meteorologen på ABC Nyheters spørsmål.

Gislefoss forteller at lavtrykksaktiviteten i år ligger veldig langt sør, i Europa helt ned mot Middelhavet. Dermed har det vært mye høytrykk i kaldere områder, som Sibir og polar-områdene, noe som fører til mye kald luft. De sørlige lavtrykksbanene har også ført til kraftige snøstormer flere steder i USA.

- I de årene med milde vintre, har lavtrykkene hatt en mer nordlig bane, selv midt på vinteren, sier Gislefoss.

- Hvordan spiller global oppvarming inn på vintertemperaturen?

- Selv om man har global oppvarming, som alle tegn tyder på, vil man ha svingninger fra det ene året til det andre, sier meteorologen.

Han understreker at global oppvarming vil øke gjennomsnittstemperaturen.

- Men man kan plutselig få en kald vinter selv om temperaturen blir varmere, sier Gislefoss.

Snørydding i Seoul. (AFP PHOTO/JUNG YEON-JE)Snørydding i Seoul. (AFP PHOTO/JUNG YEON-JE)


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus