Meny

Folk svindlet Nav for en halv milliard på tre år

Navs svindeljegere har avslørt trygdesvindel for en halv milliard kroner de siste tre årene, men de tror det i virkeligheten kan dreie seg om flere milliarder årlig. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk har i løpet av tre år svindlet til seg trygd fra Nav til en verdi av over en halv milliard kroner, men Navs svindeljeger Magne Fladby mener det reelle tallet er langt høyere.

– Det kan dreie seg om flere milliarder kroner årlig, sier Fladby til Vårt Land.

Han er direktør i Nav Kontroll og innkreving, og han sier Navs svindeljegere oppdager stadig nye metoder som folk bruker for å kare til seg penger de ikke har rett på. Siste trend viser at arbeidsgivere forsøker seg på systematisk utnyttelse av systemet. Dette er et økende problem, mener Fladby.

– Vi har sett arbeidsgivere som systematisk utnytter ordningen ved at mange personer er sykmeldt på samme tid som de jobber svart, sier han.

I slike tilfeller blir staten dobbelt snytt, både for trygd og skatt.

Nav avdekker stadig mer kreative svindelforsøk, forteller Fladby.

– Vi har sett fiktive firmaer hvor det nesten ikke er omsetning, mens de som er ansatt der går på sykepenger eller annen stønad mesteparten av tiden, sier Fladby.

Både leger, psykologer, spesifikke bransjer og noen etniske miljøer er avslørt for svindel. Svindeljegerne sporer opp synderne blant annet ved å samkjøre offentlige registre, tips fra publikum og mistanker fra Navs egne ansatte.

Fra 2006 til 2008 utgjorde trygdesvindel til sammen 525 millioner kroner, og 4.438 personer er anmeldt for disse forholdene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus