Hamsuns «unge pike» avslørt etter 50 år

<div>Åpning av eske med gamle Hamsun-brev (på toppen bilde av Hamsun) på Nasjonalbiblioteket, mandag. Foto: Berit Roald / Scanpix</div>
Åpning av eske med gamle Hamsun-brev (på toppen bilde av Hamsun) på Nasjonalbiblioteket, mandag. Foto: Berit Roald / Scanpix

<pKulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) fikk mandag æren av å åpne den unge Knut Hamsuns kjærlighetsbrev.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Anniken Huitfeldt, Lars Frode Larsen og Ingar Sletten Kolloen åpnet brevene.Kulturminister Anniken Huitfeldt, Lars Frode Larsen og Ingar Sletten Kolloen åpnet brevene.

Kristiansund-frøkenen Julie Amanda Lous, kalt Lulli, var en av Hamsuns erobringer i den første tiden etter at han hadde slått gjennom med «Sult» i 1890.

Han må ha arbeidet med neste bok «Mysterier» da han 1891 stakk innom kystbyen Kristiansund, og erobret frøken Lous.

Kom aldri over Hamsun

Den unge pianolærerinnen kom aldri over kjærlighetssorgen da Knut Hamsun slo opp, gikk om bord i rutebåt til Trondheim andre påskedag 1892 og forlot henne og Kristiansund for godt.

Men brevene som nå ikke er klausulert lenger, viser at Knut Hamsun hadde kontakt med frøken Lous også senere. Et av brevene fra den unge forfatteren til pianolærerinnen i Kristiansund er nemlig skrevet fra Paris, lenge etter at han med eller uten grunn forlot Kristiansund, kunne Hamsuns biograf Ingar Sletten Kolloen konstatere da han mandag gikk gjennom brevsamlingen sammen med Hamsun-ekspert Lars Frode Larsen og Leif Hamsun, Knut Hamsuns barnebarn.

Kommenterer sin sorg

Kolloen sier til NTB at han har vært spent på om det klausulerte materialet ville inneholde frøken Lous’ egne kommentarer til kjærlighetsforholdet.

– Og det ser det ut til at det gjør, sier Kolloen, som vil fortelle pressen mer om innholdet i kjærlighetsbrevene når han har lest dem senere mandag.

Det hører med til historien at Hamsun senere mente frøken Lous ble en pest og plage, som ikke ga ham fred. Han ba blant annet sin advokat Signe Stray om hjelp til å få slutt på det han mente var brevforfølgelse, forteller Lars Frode Larsen.

I en av Hamsuns romaner, «Svermere», opptrer det en unge forelsket dame med ekteskapsplaner som heter van Loos.

Men kjæresten til frøken van Loos, telegrafist Rolandsen, har ingen ekteskapsplaner og omtaler tidvis sin venninne som frøken fan Løs.

Reiste

– Det er ingen holdepunkter for at pianolærerinnen i Kristiansund, frøken Lous, har vært modell for jomfru van Loos, alias fan Løs, sier Hamsun-ekspertene Kolloen og Larsen til NTB.

Med eller uten grunn reiste altså Knut Hamsun fra Kristiansund brått.

Og i brev til andre skriver han om frøken Lous, Lulli, i mindre flatterende ordelag. Lulli giftet seg aldri, hun engasjerte seg i politikk, fredsarbeid og kvinnesak. Det var Lullis nevø som leverte brevene til biblioteket i 1960 under forutsetning av at de ikke ble åpnet før i 2010. (©NTB)

Personvernpolicy