Sex & Drugs & Rock & Roll

Ian Dury (t.v.) blir potrettert av skuespilleren Andy Serkis, som vi sist så i Norge da han stilte opp til verdens største visning av «Ringenes Herre» i 2003. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Ian Dury (t.v.) blir potrettert av skuespilleren Andy Serkis, som vi sist så i Norge da han stilte opp til verdens største visning av «Ringenes Herre» i 2003. Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

<pIan Durys liv på det store lerretet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ekte utgaven anno 1977. Foto: promoDen ekte utgaven anno 1977. Foto: promo

(ABC Nyheter): Livet til new wave-legenden Ian Dury er dramatisert for det store lerretet. Filmen, som selvsagt bærer tittelen «Sex & Drugs & Rock & Roll» (oppkalt etter Durys største hitlåt, red.anm.), har verdenspremiere i Storbritannia førstkommende fredag.

Fra hobbit til punker

I hovedrollen som Ian Dury finner vi den engelske skuespilleren Andy Serkis . Han fikk sitt gjennombrudd som karakteren Gollum i «Ringenes Herre»-filmene og har ellers blant annet spilt hovedrollen i 2005-filmatiseringen av «King Kong».

«Sex & Drugs & Rock & Roll», hvor Mat Whitecross («The Road To Guantanamo») har regien, forteller historien om personen og artisten Ian Robins Dury (1942-2000).

Syk mesteparten av livet

Dury slet med sykdommen poliomyelitt fra han var syv år gammel, men det hindret ham ikke fra å skrive seg inn i historiebøkene som en av pionerene på den britiske new wave-scenen på slutten av 1970-tallet. Ved punkrevolusjonen i 1977 var Ian Dury med sine 35 år nesten dobbelt så gammel som punk- og new wave-kolleger som ellers sto i bresjen bak «den nye musikken»; Sex Pistols, The Clash, The Jam, The Stranglers, The Damned, med flere.

Sammen med bandet The Blockeads har Ian Dury flere hitlåter på merittlisten. Blant dem «Hit Me With Your Rhythm Stick», «Reasons To Be Cheerful Part 3» og signaturlåten «Sex & Drugs & Rock & Roll».

Stiff-stjerne

Ian Dury var også en av de største stjernene i stallen til det legendariske, uavhengige plateselskapet Stiff Records, hvor blant annet Madness, Elvis Costello, Nick Lowe og Wreckless Eric alle fikk sine gjennombrudd.

Den virkelige Ian Dury døde av kreft i leveren i mars 2000, 57 år gammel.

Se intervju med Nick Lowe her

Les om Stiff Records her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus