Meny

Endelig en Oscar?

Endelig en Oscar?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets film for urbane cowboyer?

Det spekuleres i om den amerikanske skuespilleren Jeff Bridges (60) endelig kan slå kloa i den Oscar-statuetten som han har gått glipp av siden debuten i filmatiseringen av Larry McMurtrys «The Last Picture Show» i 1971.

Bridges gylne mulighet kommer med hovedrollen som den alkoholiserte countrysangeren Bad Blake i filmversjonen av Thomas Cobbs debutroman, «Crazy Heart» fra 1987. Rollen har allerede rukket å skaffe Bridges en Golden Globe- nominasjon, i tillegg til en rekke lokale, amerikanske filmpriser.

Synger flere av originalsangene

«Crazy Heart», som også har Colin Farell, Maggie Gyllenhall og Robert Duvall i andre sentrale roller, debuterte på amerikanske kinoer i uken før jul, og har så langt blant annet rukket å få bra kritikk av Rolling Stones filmkritiker, Peter Travers.

Filmen er produsert av filmselskapet til Robert Duvall, Butchers Run Films («Apostle») og soundtracket er satt sammen av T-Bone Burnett og den avdøde gitaristen/ låtskriveren Stephen Bruton (Kris Kristofferson, produsent for Hellbillies). Soundtracket til «Crazy Heart» var det siste Bruton rakk å gjøre før han døde, og det er Jeff Bridges selv som synger flere av originalsangene i filmen.

Vi får også høre masse klassisk originalcountry, blant annet levert av Buck Owens, Louvin Brothers, Waylon Jennings, George Jones og Townes van Zandt. Temasangen, «The Weary Kind», er skrevet av T-Bone Burnett og den unge texas-sangeren, Ryan Bingham, som også fremfører den svært overbevisende.

«The Weary Kind» er også Golden Globe-nominert, som Beste Originalsang.

Et hardt liv

«Crazy Heart» forteller historien om Bad Blake, som befinner seg på en endeløs turné der den eneste økonomisk forsvarlige opsjonen er å backes av såkalte pick-up-band. Det vil si lokale band som øver inn repertoiret for en kvelds spilling.

Blake er tørst og agenten hans har (hemmelig) nedfelt i kontrakten at det er å betrakte som avtalebrudd om Blake finner whiskey i garderoben før spilling. Med til historien hører også at Blakes tidligere gitarist (spilt av Farell) har vesentlig mer suksess enn Blake, bl.a. med hans egne sanger.

I boka beskriver Cobb virkeligheten for artister som spiller med pick-up-band på følgende måte:

Bad Blake: «Det dere hørte der var en sang av Jimmie Rodgers. Han er død. Nå skal dere få høre en sang av Hank Williams. Han er også død. Bandet som står bak meg tok livet av dem begge!»

Under en av sine konserter møter Bad Blake en ung, kvinnelig journalist, spilt av Gyllenhall. Når hun spør Blake hva som er hans egentlige navn svarer han:

«My tombstone is gonna have my real name on it. Untill then I'm gonna stay Bad»

Når hun spør Bad hvor sangene hans kommer fra, svarer han «Livet. Beklageligvis».

Aktuell med«The Men who stare at Goates»

Robert Duvall, som synger en versjon av Billy Joe Shavers «Live Forever» i filmen, spiller en tavernaeier som fremstår som Blakes eneste venn. En eldre kar som vet hva Blake går igjennom. Det hevdes at Duvalls rollefigur i «Crazy Heart» meget vel kan være en videreføring av rollen som skaffet Duvall en Oscar for beste mannlige hovedrolle i filmen «Tender Mercies» i 1983.

Jeff Bridges er også kinoaktuell i filmen «The Men who stare at Goates», sammen med bl.a. George Clooney og Kevin Spacey. Mange mener at Jeff Bridges burde ha fått sin Oscar-statuett for rollen som The Dude i Cohen-brødrene filmen «The Big Lebowsky” fra 1998.

«Crazy Heart» har regi av skuespilleren Scott Cooper. I skrivende stund er det uklart når filmen får norsk premiere.

Her kan du se trailer til filmen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus