Meny

Tiårets største flopper i Premier League

VERST I KLASSEN: Andrej Sjevtsjenko kom til Chelsea som verdensstjerne for godt over 300 millioner kroner. Det endte i fiasko. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange spillere har mislyktes i Premier League. ABC Nyheter kårer de største floppene.

(ABC Nyheter): I dag ruller fotballen igjen i England. På programmet står den tradisjonsrike FA-cupen, men ABC Nyheter fortsetter oppsummering av tiåret i Premier League.

Her topplisten over de største floppene i den engelske toppserien.

Mange sterke kandidater måtte vike.

Og bare vinneren ga seg selv.

LES OGSÅ: Tiårets lag i Premier League

5. Winston Bogarde

Da Chelsea møtte Barcelona i Champions League i 2000, utpekte de Winston Bogarde som motstanderens svakeste ledd. Noen måneder senere hentet de backen til Stamford Bridge.

Barca slapp ham gratis, til tross for at han hadde ett år igjen av kontrakten. Så det burde kanskje ringt noen bjeller. Men Chelsea slo til med fynd og klem. De ga ham langtidskontrakt med kanonlønn.

Noen uker etter at han ble hentet, overtok Claudio Ranieri som manager, og han ville bli kvitt Bogarde umiddelbart.

Backen takket pent nei. Hvorfor? Han visste at lønnen ville bli et hav dårligere i en annen klubb.

– Hvorfor skulle jeg kaste bort 15 millioner euro som allerede var mine? Jeg var fattig som liten, og hadde ingenting å bruke eller noe å leke med. Verden handler om penger. Når du blir tilbudt disse millionene, da tar du dem, sier Bogarde i egen biografi.

Da han la opp i 2005, etter mest å ha trent med reservene og juniorlaget i fem år, hadde han spilt tolv kamper for Chelsea, fire fra start.

Lønn per kamp: 697.000 pund - eller i overkant av 6, 5 millioner norske kroner regnet etter dagens kurs.

4. Bosko Balaban

Manager John Gregory mente han hadde lagt gullegget. Bosko Balaban, kjøpt for seks millioner pund i 2001, skulle føre Aston Villa mot toppstriden.

Det var få som tvilte på kroatens talent. Han hadde storspilt i Dinamo Zagreb og etablert seg på landslaget.

Men spillestilen passet overhodet ikke i Premier League. Og det gikk ikke lang tid etter overgangen før Villa oppdaget det.

I løpet av sine tre år på Villa Park spilte Balaban ni kamper. To av dem fra start. I 2004 ble han jaget ut av klubben, som betalte ham én million pund for å dra.

Balaban pakket snippesken og tok ydmykt farvel med ordene «Villa er bullshit».

3. El-Hadji Diouf

Det er mange å ta av, men anti-fair-play-giganten Diouf overgår både Robbie Keane og Djibril Cissé blant Liverpools verste spisskjøp i dette årtusenet.

Han scoret riktignok ingen mål, men var en av de beste spillerne i hele VM 2002 for sensasjonslaget Senegal, og innvendingene var få da Gérard Houllier kjøpte ham for rundt 100 millioner kroner etter mesterskapet – samtidig som han avslo muligheten for å hente Nicolas Anelka på permanent basis.

Houllier angret nok raskt. Mens Anelka fortsatte å score jevnt i andre klubber, ble Diouf en katastrofe som goalgetter.

Men den, etter manges menig, usympatiske spissen fikk i det minste med seg en rekord. I 03/04 ble han den første spilleren med draktnr. 9 i Liverpools historie som har gått en hel sesong uten å score mål.

2. Juan Sebastián Verón

Sir Alex Ferguson hadde ligaens beste midtbane, en firer som var ytterst samspilt og hadde levert tre strake ligatitler.

Så hva gjorde han?

Jo, han sprengte den engelske overgangsrekorden for å hente mannen som fremfor noen sto for det motsatte av Uniteds spillestil.

Juan Sebastian Verón var en av verdens mest begavede midtbanespillere, kanskje bare slått av Zidane, men han maktet aldri å tilpasse seg United og Premier League, slet kraftig med tempoet – og falt fullstendig igjennom.

Etter to år innså Ferguson tabben, og solgte argentineren til Chelsea. Der han faktisk var enda dårligere.

1. Andrej Sjevtsjenko

Sjevtsjenko ble etter rapportene kjøpt til Chelsea på befaling fra vennen Roman Abramovitsj.

Til Chelsea-eierens forsvar må det innrømmes at Sjevtsjenko fremdeles var regnet blant verdens beste spisser da han kom for drøyt 30 millioner pund i 2006 – men statusen fikk en brå knekk.

Da Sjevtsjenko kom, hadde Chelsea vunnet to ligatitler på rappen. Mens han var der, vant klubben ingen.

Ni ligamål totalt ble fasiten for klubbens dyreste spiller gjennom tidene. Tenk hvor mange stykker Mikael Forssell de kunne fått for samme pris.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus