Vil utslette al-Qaida i Jemen

<p>Myndighetene i Jemen lover å utradere gruppen som sier den sto bak det mislykkede terrorangrepet i USA 1. juledag. (Illustrasjonsfoto. Scanpix). </p>
Myndighetene i Jemen lover å utradere gruppen som sier den sto bak det mislykkede terrorangrepet i USA 1. juledag. (Illustrasjonsfoto. Scanpix).

<pRegjeringsstyrker i Jemen slo til mot antatte al-Qaida-medlemmer onsdag. Myndighetene i landet lover å utradere gruppen som sier den sto bak det mislykkede terrorangrepet i USA 1. juledag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sana (NTB-AP-AFP): Flere personer skal ha blitt såret og én arrestert da sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon mot ytterliggående islamister i den vestlige provinsen Hudaydah. Målet for operasjonen var huset til en al-Qaida-tilhenger, opplyser en jemenittisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

– Innenriksdepartementet vil fortsette å spore opp al-Qaida-terrorister og slå til mot gruppen til den er fullstendig utradert, sa den jemenittiske statssekretæren Saleh al-Zawari onsdag.

En tjenestemann i forsvarsdepartement brukte enda sterkere ord. – Vi vil jage ekstremistene til vi har utryddet terrorismen deres og renset Jemens jord for deres sataniske forbrytelser, sa han til nyhetsbyrået AFP.

Militæraksjon julaften

Myndighetene i Jemen får støtte fra USA i kampen mot ytterliggående islamister. Over 60 ekstremister skal ha blitt drept i to militæroperasjoner 17. og 24. desember, men ifølge lokale kilder ble også flere sivile drept.

Den nystartede organisasjonen «al-Qaida på Den arabiske halvøy» hevder den planla det mislykkede angrepet i USA 1. juledag som hevn for disse to antiterroraksjonene.

Jemens regjering og president Ali Abdullah Saleh er fast bestemt på å bekjempe al-Qaida. Foto: REUTERS / Khaled Abdullah / SCANPIXJemens regjering og president Ali Abdullah Saleh er fast bestemt på å bekjempe al-Qaida. Foto: REUTERS / Khaled Abdullah / SCANPIX

Samtidig melder TV-kanalen CNN at amerikanske og jemenittiske myndigheter vurderer mulige angrepsmål i Jemen i tilfelle det blir aktuelt å sette i verk et angrep for å gjengjelde terrorforsøket.

Det amerikanske forsvarsdepartementet mener CNNs situasjonsbeskrivelse er overdrevet. Men at USAs militære samarbeid med Jemen er i rask utvikling, er det liten tvil om. Den militære bistanden økte fra 25 millioner kroner i 2006 til 370 millioner kroner i år.

Uenig i kritikk

Den nigerianske 23-åringen som smuglet sprengstoff om bord på et amerikansk fly midt i julehøytiden, var nær ved å lykkes, til tross for at USAs etterretning var advart om at han kunne utgjøre en fare.

President Barack Obama har beskrevet sikkerhetstjenestenes håndtering av saken som en uakseptabel systemsvikt. Men etterretningsorganisasjonen CIA forsøkte onsdag å forsvare seg mot kritikken.

En CIA-talsmann understreket at all informasjon organisasjonen hadde om 23-åringen, ble videreformidlet til andre relevante etater. Og selv om 23-åringens far varslet amerikanske myndigheter om at sønnen kunne være en trussel, fantes det ikke tilstrekkelige indisier til å nekte 23-åringen å fly til USA.

Et av problemene i USAs antiterrorarbeid er den store mengden advarsler om potensielt farlige personer. Daglig kommer det inn 8.000 meldinger om personer som har oppført seg mistenkelig, forteller en amerikansk etterretningskilde til TV-stasjonen CBS News. (©NTB)

Personvernpolicy