Svenske forskere: - Vi tror ikke på julenissen

FORSKES PÅ: Svenske professorer har forsket seg frem til at julenissen sannsynligvis ikke finnes. (Foto: Scanpix)
FORSKES PÅ: Svenske professorer har forsket seg frem til at julenissen sannsynligvis ikke finnes. (Foto: Scanpix)

<p«Vår konklusjon er at julenissens anstrengende levesett gir grunn til å stille spørsmål om hans eksistens.»</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved universitetet i Gøteborg har nå funnet ut at nissens usunne livsstil, vanskelige arbeidsvilkår og stress gjør det vanskelig å tro på ham.

«Vår konklusjon er at julenissens anstrengende levesett gir grunn til å stille spørsmål om hans eksistens», skriver svenskene.

Hvor lenge de har undersøkt saken, står ikke nevnt i artikkelen fra Science Daily. Men det er hevet over enhver tvil at svenskene har gått grundig til verks i sine undersøkelser.

For det første har de sett på nissens helse, hans diett tatt i betraktning.

- Jeg er sikker på at nissen ville behøvd behandling for både diabetes og høyt blodtrykk, sier professor Annika Rosengren.

Forskerne peker på at stresset gjør det vanskelig å planlegge måltidene, i tillegg til at han gjerne får servert fet mat med lite grønnsaker - og i tillegg en liten pjolter.

Og arbeidsoppgavene på julaften gjør det ikke lettere for ham, ifølge svenskene. De har anslått at nissen skal levere gaver til 380 millioner barn. Det betyr at han må besøke rundt 900 familier hvert sekund, hvis han reiser riktig vei i forhold til tidssonene.

De har også anslått at sleden hans må ha en fart på 90 kilometer i sekundet. Det innebærer at nissen blir utsatt for en g-kraft 14 millioner ganger større enn jordas gravitasjon.

Hvis man tenker seg at hvert barn skal ha en gave, og hver gave veier én kilo, betyr det at han trenger 1,9 millioner reinsdyr for å trekke sleden.

Med disse «faktaene» på bordet finner altså svenskene det vanskelig å forsvare nissens eksistens. Men, som de selv sier det, så handler det altså om hva du vil tro på - vitenskapen eller julenissen.

Personvernpolicy