Tusenvis protesterer

TYRKIA: Tusenvis har tatt til gatene i Diyarbakir. Bildet er fra en demonstrasjon tidligere i desember. Foto: Scanpix.
TYRKIA: Tusenvis har tatt til gatene i Diyarbakir. Bildet er fra en demonstrasjon tidligere i desember. Foto: Scanpix.

<pI Tyrkia demonstrerer rundt 35.000 mennesker til støtte for de kurdiske politikerne som ble arrestert julaften.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske politikeren Evin Cetin, som er til stede i Diyarbakir, fortalte om kvelden første juledag om amper stemning utenfor rettslokalet i regionhovedstaden der de pågrepne holdes i varetekt. Ifølge Cetin deltok rundt 35.000 mennesker i demonstrasjonen. Flere av demonstrantene nekter å forlate plassen utenfor rettslokalet før de pågrepne blir satt fri.

Forbudt

Det var tidlig på julaften politiet gikk til aksjon mot politikerne i DTP, det kurdiske partiet som ble forbudt tidligere i desember på grunn av for nære forbindelser til det terrorstemplede PKK, Det kurdiske arbeiderpartiet.

DTP var det eneste kurdiske partiet representert i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Påtalemakten i Diyarbakir hevder at 43 personer ble pågrepet julaften, mens mange kurdere hevder at tallet på pågrepne er rundt 80. Flere av de arresterte skal være tidligere parlamentarikere. Nyhetsbyrået Reuters melder at en av de pågrepne er advokat for den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Vannkanoner

Ifølge Evin Cetin, som er aktiv i det sosialdemokratiske partiet i Sverige, hadde myndighetene i Diyarbakir forberedt seg på store demonstrasjoner. Hun forteller at over tusen politifolk voktet rettsbygningen og at vannkanoner og stridsvogner var utplassert.

21 parlamentarikere og rundt 100 borgermestre fra de kurdiske områdene i Tyrkia deltok i demonstrasjonen første juledag.

Kurderne i Tyrkia kjemper for en selvstendig stat sørøst i landet. Siden kurdernes opprør startet i 1984 har over 40.000 mennesker blitt drept. (©NTB)

Personvernpolicy