Hitlers lik ble gravd opp

GRAVD OPP: KGB-agenter fikk beskjed om å grave opp Adolf Hitlers lik på 70-tallet. Dette bildet er fra 1937 (Foto: Scanpix)
GRAVD OPP: KGB-agenter fikk beskjed om å grave opp Adolf Hitlers lik på 70-tallet. Dette bildet er fra 1937 (Foto: Scanpix)

<pAsken ble kastet i en elv. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De jordiske restene av Adolf Hitler, Eva Braun og Goebbels-familien ble gravd opp i 1970 og destruert en gang for alle, før asken ble kastet i en elv i det daværende DDR.

Det skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax, som har fått tilgang til dokumenter fra den føderale russiske sikkerhetstjenestens arkiver.

Ifølge dokumentene var det daværende KGB-sjef og senere partisjef Jurij Andropov som ga ordre til den topphemmelige operasjonen.

En gruppe KGB-agenter fikk i oppdrag å grave opp de forbrente likene av Adolf Hitler og Eva Braun fra et hemmelig område ved en kaserne i Magdeburg, skriver den danske avisa Berlingske Tidende.

Også de jordiske restene av Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels, hans kone og seks barn, som var begravd på samme sted, ble gravd opp.

Levningene ble deretter brent og malt opp i et avsidesliggende område 11 kilometer utenfor Magdeburg, og asken ble deretter kastet i elva Biederitz.

Bakgrunnen for den russiske operasjonen var frykt for at den anonyme graven ville bli oppdaget når russiske styrker forlot garnisonen, og at stedet deretter ville bli et samlingssted for nynazister.

– Beslutningen var fornuftig og forhindret kultdyrkelse, sier sjefarkivar Vasilij Khristoforov til Interfax.

Den russiske sikkerhetstjenesten fastholder at Hitlers kranie fortsatt befinner seg i Moskva, dit det ble fraktet i 1945.

Amerikanske forskere har imidlertid tatt prøver av kraniet og konkluderer med at det tilhørte en kvinne på mellom 20 og 40 år. (©NTB)

Personvernpolicy