Tåregass mot iranske demonstranter

Bildet er hentet fra en  <span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'Times New Roman'; font-size: medium; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana,arial,helvetica,sans-serif; font-size: 11px" class="Apple-style-span">video lagt ut på YouTube i dag. Foto: Scanpix<br></span></span>
Bildet er hentet fra en  video lagt ut på YouTube i dag. Foto: Scanpix

<pIransk politi avfyrte tåregass og støtte sammen med mengder av demonstranter i sentrum av Teheran mandag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medlemmer av opposisjonen brukte markeringen Studentenes dag til å gjennomføre nye demonstrasjoner mot regjeringen.

Vitner sier sammenstøtene fant sted ved flere universiteter og kjente bydeler, som mandag var fulle av sikkerhetsstyrker. Flere personer ble pågrepet.

- Politiet skjøt tåregass mot grupper av demonstranter som ropte slagord mot president Mahmoud Ahmadinejad i Vali Asr-krysset og på Enghelabgaten, sier et vitne til AFP.

Demonstrantene ropte «Død over diktatoren» og «Ikke vær redde. Vi er alle sammen», sier vitnet, og legger til at noen demonstranter banket opp en politimann.

Opposisjonens nettsted Mowjcamp.com melder at politiet også avfyrte tåregass mot demonstranter som hadde samlet seg på de populære torgene Haft-e-Tir og Ferdowsi.

Et vitne beskriver begivenhetene på gatene som «en katt og mus-lek der demonstranter blir jaget av basjier (islamsk milits) ved flere plasser og sidegater i sentrum av Teheran».

AFP kunne ikke bekrefte hendelsene uavhengig da utenlandske medier har blitt forbudt å dekke mandagens hendelser.

Nettsteder melder at anti-Ahmadinejad-protester også fant sted ved Teheranuniversitetet, Sharifuniversitetet, Kunstuniversitetet Amir Kabiruniversitetet og universiteter i byene Kermanshah og Mashhad.

Det offisielle nyhetsbyrået IRNA melder at en gruppe «opprørere» forsøkte å ta seg inn i Teheranuniversitetet, men at disse mislyktes.

«En gruppe opprørere som ønsket å misbruke Studentenes dag har samlet seg i gaten ved Teheranuniversitetet. De støtte sammen med politiet da de forsøkte å ta seg inn på universitetsområdet», melder IRNA.

Grønne studenter

Studenter ved Teherans prestisjetunge universitet Amir Kabir hadde tidligere oppfordret til protester mot Ahmadinejad i en uttalelse på internett.

«Vi ber alle om å komme til universitetene så vi kan ha en stemme til å protestere mot kuppet», heter det i en uttalelse som er signert av en gruppe under navnet «Grønne universitetsstudenter ved iranske universiteter».

Grønt var signaturfargen til den viktigste opposisjonslederen Mir Hossein Mousavis valgkamp før presidentvalget 12. juni. Han tapte for Ahmadinejad i det han hevdet var et valg preget av fusk som ble rigget for å få Ahmadinejad tilbake til makten.

Siden den gang har hans tilhengere tatt til gatene i Teheran ved den minste anledning for å demonstrere mot Ahmadinejad, og anklager ham for å ha «stjålet deres stemmer».

Verste krise

Flere hundre tusen demonstranter strømmet ut i gatene like etter valget, og i uroen som fulgte ble flere dusin drept og tusener arrestert.

Protestene rystet grunnvollene i det iranske regimet og var en av de verste krisene siden den islamske revolusjonen i 1979.

Omkring 140 reformkandidater, politiske aktivister og journalister har blitt stilt for retten i det opposisjonsledere hevder er farser.


Elitestyrken revolusjonsgarden har advart om at de vil slå hardt ned på ethvert forsøk på å kapre den årlige Studentenes dag, som markerer drapet på tre studenter gjennomfør av sjahens sikkerhetsstyrker i 1953, bare måneder etter at et amerikanskstøttet kupp veltet den populære statsministeren Mohammad Mossadeq.

«Død over Amerika»

Ved Teherans Sharif-universitet markerte en annen gruppe studenter Studentenes dag ved å gjennomføre en symbolsk gravferdsprosesjon til ære for de tre studentene som ble drept i 1953.

De ropte slagord som «Allahu Akbar», «Død over Amerika» og «Studenter vil dø, men ikke akseptere ydmykelse», melder nyhetsbyrået Fars.

I påvente av massedemonstrasjoner har hundrevis av politifolk blitt utplassert rundt Teheranuniversitetet, en av byens mest politisk sensitive institusjoner, for å hindre protestene, sier vitner til AFP.

- Politiet har også sperret av sidegater mot Teheranuniversitetet, sier et vitne.

Verken Mousavi eller opposisjonslederen Mehdi Karroubi har kommet med direkte oppfordringer til protester mandag, men den første har utfordret myndighetene da de ville hindre dem.

- Hvis man bringer alle universitetene til taushet, hva kan man gjøre med situasjonen i samfunnet, spør Mousavi i en uttalelse postet på sitt nettsted Kaleme.com.

Han advarte iranske myndigheter om at «de kjemper mot skygger i gatene», med henvisning til demonstrantene.

Kutter internett

Den konservative fløyen i Irans parlament oppfordret på sin side opposisjonsskikkelser til å oppgi sin «politiske gjenstridighet».

«… vi har rikelig bevis for at reformistene ønsker å erstatte det islamske regimet med et sekulært demokrati» etter valget, siterer det offisielle nyhetsbyrået IRNA en uttalelse.

«… vi anbefaler disse herrene om å oppgi sin oppførsel som lukter av politisk gjenstridighet».

Avisen Kayhan advarte studenter om å være forsiktige da «de hyklerske nettverkene (anti-revolusjonære grupper) ønsker å volde dødsfall mot studentene som deltar i opposisjonssamlingene og gi regimet skylden».

Ved siden å forby utenlandske medier fra å dekke mandagens hendelser har myndighetene også kuttet internettforbindelser og blokkert adgangen til flere av opposisjonens nettsteder.

Personvernpolicy