Putin vurderer ny presidentperiode

Russlands statsminister Vladimir Putin sier han vurderer å stille som kandidat ved presidentvalget i 2012. Foto: REUTERS / Aleksandr Demiantsjuk / SCANPIX
Russlands statsminister Vladimir Putin sier han vurderer å stille som kandidat ved presidentvalget i 2012. Foto: REUTERS / Aleksandr Demiantsjuk / SCANPIX

<pRusslands statsminister Vladimir Putin sier han vurderer å stille som kandidat ved presidentvalget i 2012.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Vladimir Putin
* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952. Han arbeidet som agent for KGB og ble etter Sovjetunionens fall sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.
* I 1999 ble han utnevnt til statsminister av daværende president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president. Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.
* 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Han har ikke utelukket at han kan komme tilbake som president.
* Russlands grunnlov fastslår at en og samme person bare kan velges til statssjef i to påfølgende perioder. Når en eller flere perioder er gått etter dette, kan en tidligere president – i teorien – bli valgt igjen.
(Kilde: NTB) (©NTB)

Putin stilte torsdag opp til sin årlige direktesendte seanse der vanlige russere kan ringe inn og stille spørsmål til statsministeren. Og Putin utelukket at han kommer til å forlate politikken med det første.

– Ikke hold pusten, sa den tidligere presidenten da han ble spurt om han kom til å gi seg som politiker.

– Jeg vil vurdere det. Det er nok av tid, fremholdt han om et mulig presidentkandidatur.

Økonomien avgjørende

Det har vært intense spekulasjoner om Putin, som satt som president i Russland mellom 2000 og 2008, planlegger å vende tilbake som president i 2012. Selv om Putin ikke lenger er landets president, blir han likevel ansett for å være politikeren som innehar mest makt.

57 år gamle Putin sa at nå ønsker å konsentrere seg om jobben som statsminister og å kunne ta upopulære beslutninger uten å tenke på oppslutning og valgkamp.

Han sa videre at situasjonen i Russlands økonomi kommer til å være avgjørende for om han bestemmer seg for å stille ved neste presidentvalg.

Trapper opp terrorkampen

Mange av spørsmålene torsdag dreide seg om terrorisme, og Putin var klar på at regjeringen prioriterer kampen mot «islamistiske terrorister» fra Tsjetsjenia og andre områder i Kaukasus.

Putin varslet en opptrapping av kampen mot terrorisme etter bombeangrepet mot et passasjertog forrige uke.

Under spørsmålsstillingen langet Putin også ut mot tidligere sjefer ved oljegiganten YUKOS, blant dem Mikhail Khodorkovskij.

Statsministeren beskyldte Khodorkovskij og de andre sjefene for å bestille drap på motstandere.

Putin kritiserte også Russlands nyrike for måten de viser fram rikdommen sin på.

Mest makt

Putin slo også fast at Russland har lagt bak seg det verste i den økonomiske krisen, og han tok æren for at effekten av krisen ikke ble så ille for økonomien og for den jevne russer som den kunne ha vært.

Den russiske statsministeren begynte med sine årlige telefonkonferanse med folket i sine første år som president, og han har fortsatt med dem etter at han ble statsminister.

Hans etterfølger i presidentstolen, Dmitrij Medvedev, har aldri hatt slike seanser, og mange ser det som et tegn på at det fortsatt er Putin som sitter med den egentlige makten. (©NTB)

Personvernpolicy