- Allierte vil bidra med 5000 soldater

LOVNAD: Gordon Brown ankom Trinidad og Tobago torsdag kveld for å delta på statsledermøte i The Commonwealth. Foto: Scanpix.
LOVNAD: Gordon Brown ankom Trinidad og Tobago torsdag kveld for å delta på statsledermøte i The Commonwealth. Foto: Scanpix.

<pPå toppen av USAs nye bidrag til Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister Gordon Brown sier i Guardian at han vet at uansett hva Barack Obama legger fram som sin Afghanistan-strategi på tirsdag, så vil andre allierte kunne bidra med opptil 5000 ferske soldater til Natos innsats i Afghanistan.

Samtidig gjorde Brown det klart at han støtter strategien til Natos toppsjef i Afghanistan, general Stanley McChrystal. Den amerikanske firestjernes generalen har sagt at han trenger minimum 40.000 soldater til Afghanistan for å ha sjanse til vinne krigen mot Taliban.

Hvis han ikke får de soldatene han krever, mener han man står i fare for å tape krigen, og at Taliban kan komme tilbake til makten i løpet av relativt kort tid.

Tirsdag kommer president Barack Obama til å legge fram sin strategi for Afghanistan, og først da vil man få svar på om McChrystal får det antallet soldater han har bedt om. Uansett mener Gordon Brown at de allierte vil kunne stille opp med det antallet som mangler fra amerikansk side.

Amerikanske medier har nemlig den siste tiden spekulert kraftig i at Obamas strategi ikke helt oppfyller McChrystals ønsker. Tallene som blir nevnt varierer mellom så få som 30.000 til 34.000 nye soldater.

I en tale på et møte mellom statslederne i landene som inngår i The Commonwealth vil Brown i dag blant annet si at han har mottatt bekreftelse fra Nato-land om at de samlet sett er forberedt til å trå til med 5000 soldater til operasjonen i Afghanistan.

- Vi trenger å komplimentere vår militære strategi med en politisk strategi. Derfor trenger vi en strategi som omfatter både Pakistan og Afghanistan når vi nå går videre med en strategi som både skal ta hånd om al-Qaida og trusselen for at Taliban tar over makten i Afghanistan, sier Brown.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus