Sveits forbyr minareter

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Minareten ved moskeen til Den islamske kulturstiftelsen i Genève. Søndag sa sveitserne nei til å bygge flere slike tårn. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / SCANPIX.</font>
Minareten ved moskeen til Den islamske kulturstiftelsen i Genève. Søndag sa sveitserne nei til å bygge flere slike tårn. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / SCANPIX.

<p I Sveits får muslimer trolig ikke lenger lov til å bygge nye minareter. Sveitserne stemte søndag for et forslag fra høyresiden om å forby slike bygg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet av folkeavstemningen kom som en stor overraskelse. I forkant hadde meningsmålinger vist et knapt flertall mot forbudet, men opptellingen av stemmene viste at minaretforbudet var blitt vedtatt med god margin.

Da stemmene var talt opp i samtlige av landets 26 kantoner (kommuner), var resultatet et flertall på 57,5 prosent for minaretforbudet.

Forslaget ble kun avvist i fire kantoner, noe som innebærer at flertallet er bredt nok til at grunnloven kan endres.

Pinlig

Flertallet for minaretforbudet kan bli ytterst pinlig for den sveitsiske regjeringen, som har advart mot at forbudet kan «tjene interessene til ekstremistgrupper».

Det er også frykt for at forbudet kan skade båndene til muslimske nasjoner.

Både den sveitsiske regjeringen og nasjonalforsamlingen har fordømt forslaget som et brudd på landets grunnlov, religionsfriheten og landets lange tradisjoner med toleranse.

Opphetet

Folkeavstemningen kom i stand etter at det høyrepopulistiske Sveitsisk folkeparti (SVP) i løpet av halvannet år greide å samle de 100.000 underskriftene som er nødvendig for å holde en folkeavstemning.

Folkeavstemningen førte til en opphetet debatt i Sveits. I et forsøk på å vinne stemmer kjørte SVP og deres tilhengere en plakatkampanje der en kvinne i niqab står foran et sveitsisk flagg gjennomhullet av minareter.

Stanset

De fleste av Sveits’ 400.000 muslimer kommer fra det tidligere Jugoslavia, og ekstremisme er lite utbredt. Muslimene ber i lite prangende moskébygg, hvorav bare fire har minareter, ifølge nyhetsbyrået DPA.

En minaret er et tårn i tilknytning til moskeen.

En femte minaret er under planlegging, men nå blir byggeplanene trolig stanset. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus