- Her er 575 hormonskadelige produkter

HORMONFORSTYRRENDE: Forbrugerrådet har med hjelp fra danske forbrukere laget en oversikt over 575 kosmetikk- og kroppspleieprodukter som inneholder hormonforstyrrende stoffer. Lista inneholder produkter fra en rekke store merker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
HORMONFORSTYRRENDE: Forbrugerrådet har med hjelp fra danske forbrukere laget en oversikt over 575 kosmetikk- og kroppspleieprodukter som inneholder hormonforstyrrende stoffer. Lista inneholder produkter fra en rekke store merker. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet danske Forbrugerrådet har funnet hormonforstyrrende stoffer i hele 575 kosmetikkprodukter, mange fra kjente merker. Regelverket er for dårlig, mener Grønn Hverdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Hormonforstyrrende stoffer, ofte kalt «hormonhermere», brukes som betegnelse på naturlig forekommende eller industrielt framstilte kjemikalier som kan påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr og føre til uønskede effekter.

Påvirkningen kan skje ved at de etterlikner, øker eller hemmer virkningen av hormoner.

Alle typer hormoner kan bli påvirket, men fokus er ofte blitt satt på mulig innvirkning på kjønnshormonene og da særlig det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Østrogen styrer blant annet kjønnsutviklingen hos fostre og unge individer både hos mennesker og dyr.

Nylig startet det danske Forbrugerrådet en kampanje for å forby hormonforstyrrende stoffer i produkter som selges i Danmark.

I 2007 offentliggjorde EU-kommisjonen en liste over 553 stoffer som har vist hormonforstyrrende effekter. Denne lista er delt opp i kategorier, hvorav 194 havnet i kategori 1, som dekker stoffer som har vist hormonforstyrrende effekt i minst ett dyreforsøk.

En oppføring på lista er ikke et bevis for at stoffene er hormonforstyrrende i mennesker, men resultatene i dyreforsøkene gjør at stoffene mistenkes for å ha hormonforstyrrende effekter også i mennesker.
Det er stoffene i kategori 1, som Forbrugerrådet fokuserer på, og spesielt 17 stykker som forekommer i kosmetikk.

Organisasjonen fikk publikum til å melde inn produkter som inneholdt minst ett av de 17 stoffene, og resultatet er en liste med 575 kosmetikkprodukter som inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Forbrukerrådet er en uavhengig forbrukerorganisasjon, som skal ivareta alle forbrukeres interesser overfor næringsliv og myndigheter.

Nylig kom en studie som koblet hormonforstyrrende stoffer i brystmelk til testikkelkreft.

Kilder: Miljøstatus Norge og Forbrugerrådet

(ABC Nyheter): Jenter som får bryster som 8-åringer, stadig dårligere sædkvalitet og en kraftig stigning i antall tilfeller av testikkelkreft er bare noen av problemene som det danske Rigshospitalets avdeling for vekst og reproduksjon mistenker at hormonforstyrrende stoffer er årsak til, skriver Forbrugerrådet på sine nettsider.

Den danske organisasjonen startet nylig en kampanje for å forby hormonforstyrrende stoffer.

Les også: Knytter forurenset brystmelk til testikkelkreft

I den forbindelse har Forbrugerrådet, med hjelp fra danske forbrukere, laget en liste over kosmetikk og kroppspleieprodukter som inneholder stoffer som i dyreforsøk har vist seg å ha hormonforstyrrende effekt. (Se boks til høyre.)

Lista inneholder hele 575 produkter – alt fra sjampo, kremer, hårfarge og sminke til solkrem og parfyme – fra en rekke kjente merker og produsenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet har produkter fra Biotherm, Nivea, H&M, Clinique, Mabelline, L’Oreal, MaxFactor, Nu Skin, Revlon, Redken, The Body Shop og Clarins havnet på lista.

Se lista med alle produktene her.

I en e-post som går ut til alle produsentene som har havnet på lista, ber Forbrugerrådet om at de hormonforstyrrende stoffene utfases.

Hva produsentene svarer, inkluderes også i lista etter hvert som svarene kommer inn.

- Alle stoffene er lovlige

Det produktet som flest danske forbrukere meldte inn til Forbrugerrådet, er fuktighetskremen Lait Corporel fra Biotherm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Navnet «Biotherm» antyder at det nærmest er økologisk. Men Lait Corporel inneholder methylparaben, som står på EUs liste over stoffer som er mistenkt for å være hormonskadelige. Derfor har vi oppfordret L’Oreal, som eier Biotherm, til å utfase bruken av skadelige stoffer. Men de har meddelt at det ønsker man ikke, sier Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I e-posten fra L’Oreal, som Jørgensen viser til, skriver selskapet:

«Våre forbrukeres sikkerhet er vår viktigste prioritet. De ingredienser som brukes i våre produkter er lovlige, og selv om et produkt inneholder en ingrediens som står på EUs prioriteringsliste over potensielt hormonforstyrrende stoffer…så er det ikke ensbetydende med at produktet er hormonforstyrrende».

- Regelverket er ikke godt nok

Håkon Lindahl i organisasjonen Grønn Hverdag er ikke overrasket over at så mange som 575 kosmetikkprodukter inneholder slike stoffer.

- Dette er veldig dårlig regulert, ikke minst i kosmetikk. Regleverket er ikke godt nok, sier han til ABC Nyheter.

Grønn Hverdag har gjennomført lignende undersøkelser i Norge, men i mindre omfang.

Nylig avdekket organisasjonen at det hormonforstyrrende stoffet bisfenol A fantes i en rekke tåteflasker og smokker på det norske marked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at det ble fokus på dette har de største forhandlerne sluttet å selge disse produktene, forklarer Lindahl.

Han mener norske myndigheter gjør en altfor dårlig jobb på dette området:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er sjalue på Danmark, for de danske myndighetene har gjort masse i forhold til dette med hormonforstyrrende stoffer. Også den danske Miljøstyrelsen har hatt en kampanje rundt dette med hormonforstyrrende stoffer i forhold til barn, forteller Lindahl.

- Det fører til at det er færre slike stoffer på det danske markedet og at det er mer oppmerksomhet på dette blant danske forbrukere. Det er synd at norske myndigheter ikke har mer fokus på dette problemet, sier han.

- Hva er deres råd til norske forbrukere?

- Vi har to generelle råd: Bruk minst mulig av disse produktene – bruk bare det du trenger. Og se etter svanemerkede produkter. Svanemerket tillater ikke slike stoffer i det hele tatt. Men det er ikke så mange slike produkter, det burde vært flere.

- Det er også mulig å se på våre produkttester. Vi har også nulltoleranse for hormonforstyrrende stoffer, sier Lindahl til ABC Nyheter.

Mattilsynet kunne ikke kommentere denne saken overfor ABC Nyheter fredag ettermiddag.