Meny

Drapene fortsetter

Politimannen sperrer for fotografen når sørgende legger ned blomster på stedet der menneskerettighets-advokat Stanislav Markelov ble skutt og drept i januar i år. (Foto: Alexander Zemlianichenko, AP)
Politimannen sperrer for fotografen når sørgende legger ned blomster på stedet der menneskerettighets-advokat Stanislav Markelov ble skutt og drept i januar i år. (Foto: Alexander Zemlianichenko, AP)

Nok en menneskerettighetsaktivist og venn av min avis er drept i Russland. Det er verre enn under Sovjet-tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRENSELØST

I den nye spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til.

Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).


Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.


Denne uken står Elena Milashina for tur. Hun har vært jo
urnalist i Novaja Gazeta siden 1996 og er tidligere kollega med den avdøde Anna Politkovskaja.

Avisa er en av de få gjenværende uavhengige publikasjoner i Russland.

MOSKVA (ABC Nyheter/Ny Tid): På årets første ti måneder, fram til november, er hele seks journalister og opposisjonelle blitt drept i Russland. Dessverre er ikke dette bare en forferdelig statistikk:

Det er en trend.

Nylig utbrøt Russlands kjente menneskerettighetsaktivist og leder av «Moscow Helsinki Group», Ljudmilla Alekseeva, med forferdelse: «I Sovjet-tiden satte makten de utilfredse i fengsel. I dag dreper de dem bare».

I de senere årene har det i Russland faktisk blitt oppmuntret til å angripe og drepe kritikerne av den eksisterende makten. Vanligvis er disse drapene begått på oppdrag. Og gjerningsmennene forblir ustraffet. Som regel utføres henrettelsene på kontrakt.

I Russland regnes statistikk på kontraktdrap som uviktig. Og selv om man evner å ta drapsmennene, slipper de alltid unna strafferettslig ansvar. Kanskje fordi kundene av slike lovbrudd tilhører russisk politikk. Og antall drap øker.

Se bare her:

Anastasia Baburova (20) og Stanislav Markelov (34). Foto: Novaya Gazeta/Afp.Anastasia Baburova (20) og Stanislav Markelov (34). Foto: Novaya Gazeta/Afp.

19. januar i år, ved Kristu Frelserens Kapell i sentrum av Moskva, ble advokaten Stanislav Markelov (34) og journalist i Novaja Gazeta, Anastasia Baburova (25), skutt ned og drept på åpen gate.

Nesten umiddelbart kom den offisielle versjonen: Dobbeltmord, et verk av russiske fascister, som også var fiender av Stanislav og Anastasia, ble det hevdet.

6. november ble det kjent at de to medlemmene som var arrestert fra den fascistiske gruppen, Eugene Khasis og Nikita Tikhonov, hadde tilstått drapet.

Men eksperter på Russlands nynazisme uttrykker frykt for at denne saken kan være en avtale med etterforskerne. Tikhonov, som allerede var etterlyst mistenkt for et mord, kunne ta over ansvaret for Markelov og Baburova. Men den virkelige morderen og kunden, for det er absolutt et bestilt drap, det er ingen tvil om det, er fortsatt på frifot.

Det foreligger en annen versjon, nemlig den«tsjetsjenske»:

Mor til tsjetsjenske Magomed-Salakh Masajev viser et bilde av ham. Foto: Musa Sadulayev/AP.Mor til tsjetsjenske Magomed-Salakh Masajev viser et bilde av ham. Foto: Musa Sadulayev/AP.

Advokat Markelov skapte nemlig spenning i Russland, gjennom straffesaken mot den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov. Kadyrov er Putin-alliert og regnet som den mest innflytelsesrike politikeren i Russland utenfor Kreml. Kunden til advokat Markelov, tsjetsjenske Magomed-Salakh Masajev, beskrev offentlig hvordan Kadyrov holdt ham i et hemmelig fengsel i hjemlandet, i den tsjetsjenske landsbyen Tsenteroj, som kontrolleres av Kadyrov-klanen. Kort tid etter ble Masaev kidnappet.

Kroppen hans er ennå ikke funnet.

Nå i september reiste en etterforsker av drapet på Markelov og Baburova til Tsjetsjenia for å undersøke en annen straffesak - drapet på Natalja Estemirova (44). Hun ble kidnappet i Tsjetsjenia og drept 15. juli i år, etter å ha kritisert Kadyrov. Estemirova, som jeg skrev om i min forrige spalte i Ny Tid, var en nær venn av både Markelov og Anna Politkovskaja (1958-2006), journalisten fra Novaja Gazeta som ble myrdet 7. oktober 2006.

Demonstranter holder opp bilder av menneskerettighetsforkjemper Natalja Estemirova. Foto: Sergey Ponomarev/AP.Demonstranter holder opp bilder av menneskerettighetsforkjemper Natalja Estemirova. Foto: Sergey Ponomarev/AP.

Sammen har de hjulpet slektninger av tsjetsjenere som har blitt kidnappet og drept av føderale soldater under krigen i Tsjetsjenia. For ikke så lenge siden sa lederen av Russlands Etterforskningskomité at drapet på Estemirova var oppklart.

Siden da har det vært noen arrestasjoner, og det er ikke overraskende. Men drapet på Estemirova er et verk av tsjetsjenske politimenn, eller som de også kalles: «Kadyrovene».

Det er all grunn til å tro at drapet på Estemirova er forbundet med interessene til president Kadyrov, som anså henne som sin personlige fiende.

Å ha mot i dagens totalitære Tsjetsjenia, er en forbrytelse mot myndighetene.

Trolig vil skjebnen til straffesaken om drapet på Natalja Estemirova bli den samme som i tilfellet drapet på Anna Politkovskaja, der de tiltalte ble frikjent for ett år siden.

Etterforskerne vil neppe tørre å avhøre president Kadyrov, samt ordføreren i Grozny, nestlederen i statsdumaen Adam Delimkhanov og andre folk fra følget til presidenten i Tsjetsjenia. Disse menneskene hadde et motiv for drapene på Politkovskaja og Estemirova. Problemet er at disse personene er «Le Untouchables», «de urørbare», i dagens Russland.

I dag er det mange som lurer på hvem som egentlig styrer landet, president Dmitrij Medvedev eller statsminister Putin?

Og er det en reell sjanse for at Medvedev vil gjennomføre sin politikk, snarere enn å sørge for at Putin kommer tilbake som president i 2012? Medvedevs reaksjon på drapet på Estemirova, gir et uttømmende svar på disse spørsmålene. Umiddelbart etter drapet på Estemirova gikk Medvedev ut og forsvarte Ramzan Kadyrov. Russlands president hevdet at denne ugjerningen ble begått av fiender av Kadyrov som søkte å diskreditere ledelsen i Tsjetsjenia og Russland.

Men hvis man ser på drapsstatistikken, ikke bare for de siste ti månedene, men også for de siste tre årene, så ser man at mer enn ett dusin av de drepte var personlig fiende av den tsjetsjenske presidenten. Enten hadde de åpent anklaget Kadyrov for å begå alvorlig kriminalitet, eller så var de hans rival på det politiske feltet.

Ruslan Yamadaev sammen med Ramzan Kadyrov i 2006. Nå er han død. Foto: Musa Sadulayev/ AP.Ruslan Yamadaev sammen med Ramzan Kadyrov i 2006. Nå er han død. Foto: Musa Sadulayev/ AP.

Se på skjebnen til de to tsjetsjenske brødrene Ruslan og Sulim Yamadayev, som ble helter i Russland da de i 1999 gikk over til russisk side i krigen. Yamadayevene tjente lenge Putin ved å implementere politikken hans for å «gjenopprette ro og orden» i utbryterrepublikken Tsjetsjenia. Tsjetsjenske krigsherrer som gikk over til den andre siden, ble i praksis innvilget en lisens til å drepe, uten rettssak. Så tsjetsjenere begynte å drepe tsjetsjenere. Ramzan Kadyrovs enestående grusomhet fikk varm støtte fra Kreml.

Sulim Yamadaev ble funnet drept i Dubai. Foto: AP.Sulim Yamadaev ble funnet drept i Dubai. Foto: AP.

Men da Kadyrov ble forstyrret av Yamadaev-brødrene, nølte ikke Moskva lenge: Ruslan Yamadaev (46), ble skutt i bilen sin i Moskva 24. oktober 2008. Han var på vei fra et besøk hos Medvedev.

Litt senere ble broren Sulim Yamadaev (35) avskjediget fra hæren i Russland. Dette medførte at også han ble stående uten beskyttelse i Moskva. I et forsøk på å komme seg unna Kadyrov, dro Sulim til Dubai.

Men 30. mars i år ble han drept.

Politiet i Dubai anklaget broren til Kadyrov, nestlederen i statsdumaen, Adam Delimkhanov. Drapet på broren Ruslan er ennå ikke etterforsket.

Zarema Saduleava var gravid da hun ble kidnappet og drept sammen med mannen sin. Foto: Andrei Stenin/Reuters.Zarema Saduleava var gravid da hun ble kidnappet og drept sammen med mannen sin. Foto: Andrei Stenin/Reuters.

Praksisen med ustraffede drap brukes aktivt i Tsjetsjenia. 9. august i år ble de sivile aktivistene og ekteparet Alik Dzhabrailov og Zarema Sadulaeva (36), som arbeidet for UNICEF og en humanitær organisasjon, hentet av maskerte menn i lokalene til sin egen organisasjon. Dagen etter ble de funnet drept.

De var blitt myrdet, puttet i bagasjerommet på sin bil og etterlatt i en forstad til Grosny.

Zarema var gravid.

Ramzan Kadyrov har gjentatte ganger uttalt offentlig at det er effektivt å bekjempe tsjetsjenske terrorister i det skjulte.

Men resultatet er det motsatte:

Det blir åpen uro i hele Nord-Kaukasus. Og den statlige volden løser ikke dette problemet. Kun én leder i Nord-Kaukasus, Yunus-Bek Yevkurov, lederen for Russlands republikk Ingusjetia, snakker åpent om problemet. I kampen om de unge som flykter inn i skogen og slutter seg til væpnet jihad, har Yevkurov gjort en innsats for å forbedre lovene:

Menneskerettighetsaktivisten Maksharip Aushev ble drept da gjerningsmenn avfyrte 60 skudd mot bilen han satt i.Menneskerettighetsaktivisten Maksharip Aushev ble drept da gjerningsmenn avfyrte 60 skudd mot bilen han satt i.

Han har lovet dem som kommer hjem en ærlig og rettferdig rettergang.

En av Yekurovs støttespillere var den ingusjetiske menneskerettighetsaktivisten Maksharip Aushev, en venn av Novaja Gazeta. 25.oktober ble også han drept.

Ukjente gjerningsmenn avfyrte 60 skudd mot ham da han kjørte i sin Lada på en hovedvei i den russiske republikken Kabardino-Balkaria i Nord-Kaukasus.

Drapene i Russland bare fortsetter.


Oversatt fra russisk av Anita V. Mathisen.

Les spaltene på engelsk eller originalspråket: nytid.no/en

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast
Siste nytt
17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus