Meny

Alkohol beskytter menn mot hjertesvikt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn som drikker alkohol hver dag har nærmere en tredjedels gjennomsnittlig reduksjon i faren for hjertesvikt, ifølge en langvarig studie blant spanske menn som ble publisert torsdag.

Undersøkelsen har pågått over et tiår blant mer enn 41.000 menn og kvinner i alderen 29 til 69, som fikk sin helse og livsstil vurdert som del av en europeisk undersøkelse om kreft.

I løpet av tiden studien varte ble det registrert 609 tilfeller av hjerteanfall og andre «hjerte-hendelser», 481 blant menn og 128 blant kvinner.

Blant menn hadde de som drakk moderat, høy og veldig høy mengde alkohol alle lavere risiko for hjertesykdommer sammenlignet med ikke-drikkere.

For dem som ble klassifisert som tidligere alkoholdrikkere var risikoen ti prosent lavere, for dem som drakk lite (0,5 gram alkohol per dag) var risikoen 35 prosent, for moderate konsumenter (fem-30 gram per dag) var risikoen 54 prosent lavere og for dem som drakk mye (30-90 gram per dag) og svært mye (mer enn 90 gram per dag) var den halvert.

Til sammenligning inneholder et 285 ml glass med øl med 4,9 prosent alkohol 11 gram, mens et 180 ml glass med vin med 12 prosent alkohol har 17,06 gram.

Kvinner hadde også fordel av alkoholinntak, men effekten var ikke statistisk signifikant, muligens på grunn av det lavere antallet hjerteproblemer i denne gruppen.

Typen alkohol som ble drukket påvirket ikke nivået av beskyttelse.

Studien belyser situasjonen i Spania, som er verdens tredje største produsent av øl og vin og har det sjette største forbruket av alkohol. Men landet har også en av de laveste antall dødsfall som følge av hjertesvikt.

Til enhver som ville være fristet til å forsvare tung drikking som helsefremmende advarer studien også om de mange risikoene med alkoholmisbruk, som tidlig død og uførhet.

Verdens helseorganisasjon anslår at av de over omkring to milliarder av verdens 6,7 milliarder mennesker som drikker alkohol regelmessig har over 76 millioner dårlig helse som resultat, heter det i studien.

Studien er publisert Heart, et tidsskrift for den britiske legeforeningen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus