Meny

PST følger «i underkant av 200»:

Færre overvåkes i Norge

De siste to årene har PST redusert antallet personer som de søker og samler informasjon om. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske overvåkningspolitiet har redusert antallet som følges aktivt. - Vi følger i underkant av 200 personer, sier PSTs informasjonssjef.

For to år siden kunne daværende sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Jørn Holme opplyse at mellom 200 og 300 personer ble overvåket i Norge. Nå er tallet ytterligere redusert.

- På alle våre områder er det i underkant av 200 personer som vi aktivt søker og samler informasjon om, sier PSTs informasjonssjef Martin Bernsen til ABC Nyheter.

-Kontra-terror viktigst

Men dette betyr ikke at tjenesten driver telefonavlytting eller fotfølger så mange personer innenfor landets grenser.

- Vi følger i underkant av 200 personer i Norge aktivt, sier PSTs Martin Bernsen. Foto: Scanpix- Vi følger i underkant av 200 personer i Norge aktivt, sier PSTs Martin Bernsen. Foto: Scanpix

- Nei, det er ikke snakk om at vi bruker inngripende metoder eller driver spaning av disse, sier Bernsen.

PST har ansvaret for fire hovedområder. Det er kontra-terror og -etterretning, ekstremister og trusler rettet mot myndighetspersoner.

Selv om PST ikke vil opplyse hvor mange som befinner seg innenfor de ulike kategoriene, så gir Bernsen en liten antydning av hvilken kategori de fleste befinner seg:

- Det er kontra-terror som er hovedprioritet for PST. Det er på dette området vi bruker størst ressurser, sier han.

- Vi bruker harpun

Innenfor gruppen som følges skjer det også endringer over tid. Blant de som kommer med trusler mot statsråder eller andre representanter for myndighetene, er det som regel snakk om psykisk ustabile som PST relativt raskt mister interesse for.

Men blant de som mistenkes for spionasje (kontra-etterretning) kan det være personer som en samler informasjon om i flere år. Disse kan være i Norge på diplomatpass og jobbe ved ulike ambassader, selv om de mistenkes for å drive virksomhet som bryter med dette formelle oppdraget.

PSTs Martin Bernsen understreker at deres arbeide er aktørfokusert, noe som innebærer at man ikke overvåker grupper, men enkeltpersoner.

- Vi bruker harpun, ikke trålpose, sier han for å eksemplifisere PSTs tilnærming til problemet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus