Meny

STRID OM SULT

Handels-gigant advarer mot selvforsyning av mat

Ikke fattigbønder: Cargill og andre multinasjonale selskaper tar hånd om handelen med brasiliansk soya, ett av verdens viktigste matprodukter. Her fra et soyamottak i Mato Grosso. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nonsens. Det sier verdens største multinasjonale landbruks-konsern om økt press for selvforsyning etter matvarekrisa som oppsto i fjor.

(ABC Nyheter): Verdens største selskap som forhandler landbruksvarer verden over, Cargill, går nå til kamp mot ideene om at land skal være selvforsynte med mat.

Det skjer foran mat-toppmøtet i FNs landbruks- og matvareorganisasjon FAO i Roma neste uke.

Fra 16. til 18. november skal over 60 stats- og regjeringssjefer og andre forhandlere fra hele verden diskutere hva man skal gjøre med sult-problemet.

Antall sultende i verden har økt til over 1 milliard, mens målsettingen på FAOs første mat-toppmøte i 1996 var å halvere antall underernærte til 420 millioner innen 2015.

Cargill-uro foran mat-toppmøte

Da matprisene føk i været og skapte krise i fjor, økte det internasjonale presset for at enkeltland skal kunne sikre sine befolkninger egen mat. Det strider imot bestrebelsene i Verdens handelsorganisasjon WTO om stadig friere handel og mindre anledning til å verne eget landbruk.

Det er dårlig nytt for Cargill, som er urolige for utfallet av FAO-toppmøtet.

- Press i retning selvforsyning som svar på fjorårets matkrise, vil feile, sier visepresident Paul Conway i Cargill.

- Ideen om at alle land kan være selvforsynte i hvert eneste matvareslag, er nonsens, sier Conway til Financial Times.

Mot mat-suverenitet

Cargill har åpenbart følt behov for å kontre budskapet til mange frivillige organisasjoner rundt i verden, blant dem det norske Utviklingsfondet.

De krever at land må få matsuverenitet, det vil si nasjonal rett til å sikre egen matproduksjon mot å bli slått ut av internasjonal mathandel - drevet nettopp av selskaper som Cargill.

- Skammelig erklæring!

- Vil mattoppmøtet mene at handel viktigere enn å bekjempe sult? spør Utviklingsfondets Aksel Nærstad, som skal følge toppmøtet.

- Med rask økende sult og med mer enn en milliard mennesker som sulter, skulle en tro at toppmøtet om matsikkerhet ville sette andre hensyn under kampen mot sult, skriver han i en pressemelding.

- Dessverre blir ikke det tilfelle - om erklæringen fra møtet blir slik den nå foreligger, sier Nærstad.

- Tiltak for å bekjempe sulten må bare settes i verk dersom de ikke virker forstyrrende inn på handelen eller er «handelsvridende». Dette er skammelig og uakseptabelt! mener den erfarne FAO-observatøren.


Brekk i WTO og FAO

I begynnelsen av den såkalte Doha-forhandlingsrunden i WTO gikk også Norge inn for å skille mellom støtte til produksjon til innenlands forbruk, og for eksport.

Men i fjor gikk landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) og utenriksminister Jonas Gahr Støre inn for et utkast til en WTO-avtale som ville rammet norsk landbruk - og andre sårbare lands landbruk - hardt, skrev Nationen.

Utkastet ble imidlertid forkastet på grunn av uenighet stormaktene i mellom, og forhandlingene pågår fortsatt.

Nå skal Brekk delta på FAO-toppmøtet mandag og tirsdag. Fra Utenriksdepartementet stiller statssekretær Håkon A. Gulbrandsen (SV).

Les om mat-toppmøte og matsikkerhet hos Landbruks- og matdepartementet her.

Les ny rapport fra Leger uten grenser om at verden svikter underernærte barn.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Aksel Nærstad.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus