Meny

Sp-minister benekter støtte til atomkraft

Ikke sånn ment: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen med på ministervedtak om atomkraft som del av klima-løsningen. Foto: Thomas Vermes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Riis-Johansen (Sp) var med på ministervedtak og skriver begeistret om klima-strategi der atomkraft er del av løsningen.

«Vi står overfor en energirevolusjon».

Det skriver olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) begeistret i Dagbladet om en ny klimastrategi utformet av det Internasjonale Energibyrået IEA. En strategi som blant annet omfatter atomkraft.

I debatten om klimatiltak har atomkraft som «ren» energi blitt fremmet av sterke lobbygrupper i EU.

Og da Terje Riis-Johansen deltok på ministermøtet i IEA i oktober, var han med på ministrenes støtte til strategien foran FNs klimatoppmøte i København i desember.

- Nå trengs det å ta de vanskelige valgene, og flertallet av ministrene har støttet IEAs strategi for å holde temperaturstigningen under 2 grader, går det fram av IEAs pressmelding fra ministermøtet.

«En virkelig løsning»

«You say you got a real solution», siterer olje- og energiministeren en kjent Beatles-låt, og fortsetter:

«I rapporten som i dag blir offentliggjort, viser nettopp IEA hvordan energisektoren kan bidra til å begrense temperaturøkningen til to grader, og hva det vil koste.». skriver Riis-Johansen og oppsummerer:

«I praksis betyr det en enorm satsning på fornybar energi, fangst og lagring av CO2 og kjernekraft.»

Viser til IEA

It's gonna be all right- Betyr det at Norge nå er enig i at kjernekraft er en del av løsningen på problemene med fossile utslipp i verden?

- Jeg referer innimellom til det IEA konkluderer med, slik som nå. Sammen med de andre tiltakene trekker de fram kjernekraft, sier Riis-Johansen på ABC Nyheters spørsmål.

- Det er vanskelig å lese det du skriver annerledes enn at du støtter IEAs strategi?

- Jeg ser det kan misforstås. Men kjernekraft er ikke aktuelt i Norge, sier Riis-Johansen.

Men internasjonalt, da?

- Er du enig i at atomkraft er en del av løsningen på klimaendringene internasjonalt?

- Jeg har latt være å gå inn i den debatten fordi det ikke er aktuelt i Norge. Kjernekraft er åpenbart et bidrag til å få ned CO2-utslippene. Men det har også andre sider, påpeker statsråden.

- Men du skriver også at regjeringen jobber knallhardt innenfor de områdene IEA anbefaler, og IEAs scenario innebærer jo at 18 prosent av elektrisiteten skal stamme fra kjernekraft?

- Ja, men vi jobber ikke med kjernekraft i Norge. Derfor er det fint jeg får muligheten her til å presisere at vi ikke jobber innenfor kjernekraft, svarer Riis-Johansen.

Var med på ministermøte

- Ministermøtet i IEA i midten av oktober ga støtte til IEAs strategi som også omfatter kjernekraft. Tok du noen forbehold der?

- Nei. Det har vi ikke gjort.

Terje Riis-Johansen ønsker ikke å gi uttrykk for noe syn på atomkraft i Sverige og Finland, selv om det er et felles nordisk elkraft-marked.

Rocker som Beatles

Terje Riis-Johansens begeistrede artikkel i Dagbladet om IEA-strategien tar utgangspunkt i Beatles-låta Revolution, og konkluderer: It's gonna be all right.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus