Advarer mot ensidig militært fokus i Afghanistan

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ( til venstre) og hans afghanske kollega Rangeen Dadfar Spanta under møtet i Kabul onsdag. Foto: Marte Kopstad/UD/Handout/ / Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre ( til venstre) og hans afghanske kollega Rangeen Dadfar Spanta under møtet i Kabul onsdag. Foto: Marte Kopstad/UD/Handout/ / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn plan for å løse flokene i Afghanistan må handle om mer enn hvor mange nye soldater som skal settes inn, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Norges engasjement i Afghanistan

* Norge er i Afghanistan sammen med NATO-allierte for å bidra til stabilitet, sikkerhet og utvikling på anmodning fra FNs sikkerhetsråd og afghanske myndigheter.

* De norske soldatene deltar i den NATO-ledede sikkerhets- og stabiliseringsstyrken International Security Assistance Force (ISAF).

* Norge har i år hatt rundt 600 soldater i Afghanistan, men henter i høst hjem rundt 150 spesialsoldater som har vært stasjonert i landet i 18 måneder.

* Prislappen på den militære innsatsen vil i 2010 passere 1 milliard kroner.

* Norge er en av de største bidragsyterne til sivil gjenoppbygging med et bidrag på rundt 750 millioner kroner for 2009. Hovedinnsatsområdene er utdanning, godt styresett og landsbygdutvikling.

(Kilde: Utenriksdepartementet, Forsvaret, NTB)

Han advarer mot å legge for stor vekt på den militære innsatsen i diskusjonen om en ny strategi.

– Det finnes ikke et politisk problem i Afghanistan som militærmakt kan løse, sier Støre (Ap) til NTB.

Han erkjenner at militær innsats er viktig for sikkerheten, men sier samtidig:

– Den store oppgaven er å bygge afghansk kapasitet gjennom opplæring, trening, utstyr og ressurser.

Støre var onsdag i Afghanistans hovedstad Kabul for å møte landets nylig gjenvalgte president Hamid Karzai, som tas i ed 19. november.

President Barack Obama er i gang med en omfattende revurdering av USAs Afghanistan-strategi. Øverstkommanderende for de utenlandske styrkene, general Stanley McChrystal, skal ha bedt om inntil 40.000 flere soldater, et krav som har stått i fokus i debatten om strategien.

Politisk fremdrift

Et møte med McChrystal sto også på Støres program, og utenriksministeren mener den afghanske regjeringen og verdenssamfunnet «om kort tid» må sette seg ned sammen for å samkjøre strategien fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er det en forutsetning for å lykkes at Karzai klarer å styre landet på en bedre måte, mener Støre.

– Ikke noe antall flere soldater, bistandskroner eller sivile prosjekter kan kompensere for manglende politisk fremdrift, sier han.

Støre understreker at Norge er opptatt av den andre delen av McChrystals mye omtalte rapport, som handler om sivil innsats og bedre koordinering av denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tidsfrist

Utenriksministeren stiller klare krav til Karzai, men vil ikke gi ham noen tidsfrist for når han må få orden på styringen av det krigsherjede landet.

– Jeg skal ikke operere med et visst antall uker eller måneder, men vi kan heller referere til noen veldig klare korsveier. Det kommer en ny regjering, og den må ha legitimitet og være i stand til praktisk arbeid, sier Støre.

Han krever at Karzai viser vilje til effektivt styresett, henter inn kompetente ministere og viser evne til korrupsjonsbekjempelse for å skape en regjering med legitimitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs spesialutsending Kai Eide advarte nylig om at Karzai må levere konkrete resultater innen april–mai neste år for å unngå at oppslutningen om Afghanistan-engasjementet svekkes i giverlandene.

Kaos og brutalitet

Det afghanske presidentvalget i høst ble en farse som Karzai til slutt gikk seirende ut av, etter at hovedutfordreren Abdullah Abdullah trakk seg før andre valgrunde – som så ble avlyst.

Det er dessuten ingen tegn til mindre vold. Flere FN-ansatte ble nylig drept i et angrep rettet direkte mot verdensorganisasjonen, og for de internasjonale styrkene er 2009 blitt det blodigste året siden invasjonen i 2001. Krigen har også kostet flere tusen sivile livet.

Sikkerhetssituasjonen stiller Karzai overfor store utfordringer, og han må arbeide for afghansk forsoning og for å «trekke grupper ut av opprør og inn i politikk», krever Støre.

– Opprørsbekjempelse og stabilitetsarbeid som vi forsøker å bidra til, blir ikke bedre enn kvaliteten på den regjeringen som styrer. (©NTB)