23 amerikanske agenter dømt i Italia

Den italienske dommeren Oscar Magi fant 23 amerikanske og to italienske etterretningsagenter skyldig i å ha bortført en egyptisk imam i 2003 og fraktet ham til Egypt. Hassan Mustafa Osama Nasr, som hadde politisk asyl i Italia, men ble fraktet til Egypt hvor han hevder han ble torturert. Foto: REUTERS / Alessandro Garofalo / SCANPIX
Den italienske dommeren Oscar Magi fant 23 amerikanske og to italienske etterretningsagenter skyldig i å ha bortført en egyptisk imam i 2003 og fraktet ham til Egypt. Hassan Mustafa Osama Nasr, som hadde politisk asyl i Italia, men ble fraktet til Egypt hvor han hevder han ble torturert. Foto: REUTERS / Alessandro Garofalo / SCANPIX

<p23 amerikanske og to italienske etterretningsagenter er dømt for å ha bortført en terrormistenkt egypter i Milano i 2003.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den første rettssaken knyttet til omstridte fangeflyginger.

Menneskerettsaktivister kaller onsdagens dom modig.

Imamen Hassan Mustafa Osama Nasr, bedre kjent som Abu Omar, ble bortført i Milano og ført til et egyptisk høysikkerhetsfengsel, der han hevder han ble torturert. Fangen ble fløyet fra USAs militærflybase i Aviona i Italia, via basen Ramstein i Tyskland og videre til Kairo.

Slik transport av fanger til land hvor de kunne bli utsatt for tøffere avhørsmetoder – eller tortur – var del av USAs antiterrorpolitikk under president George W. Bush.

Ikke til stede

Robert Lady, som var CIAs Milano-sjef i 2003, ble dømt til åtte års fengsel for bortføringen, mens de 22 andre amerikanerne ble dømt til fem års fengsel. Amerikanerne er ikke blitt utlevert fra USA, og de ble dermed dømt in absentia. De to italienske agentene ble dømt til tre års fengsel.

CIAs sjef i Italia, Jeffrey Castelli, samt sjefen for den italienske etterretningstjenesten SISMI, Nicolo Pollari, var beskyttet av lover som verner rikets sikkerhet, mens to andre amerikanske tiltalte hadde diplomatisk immunitet, slo dommer Oscar Magi fast.

Påtalemyndigheten hadde ønsket at de to toppene skulle få 13 års fengsel for kidnappingen.

Erstatning

Dommeren i Milano tilkjente Nasr 1 million euro i erstatning, i tillegg til 500.000 euro til hans kone.

Aktor Armando Spataro var fornøyd med dommen, men er kritisk til at etterretningstoppene fikk beskyttelse etter en kjennelse i grunnlovsdomstolen.

– Dommen sender en tydelig melding til alle regjeringer om at selv i kampen mot terror kan du ikke ofre de grunnleggende rettighetene i våre demokratier, sa han.

USA ga onsdag uttrykk for skuffelse over dommen.

– Ingen uskyldige

Men menneskerettsgruppa Human Rights Watch (HRW) er tilfreds, til tross for at ledende personer slapp unna.

– Ingen ble funnet å være uskyldige, sier Joanne Mariner, som leder HRWs terror- og antiterrorprogram.

– Den italienske regjeringen ble funnet å ha samarbeidet med CIA. Det var en modig dom fra en italiensk domstol, fortsetter hun.

Flere italienske regjeringer har forsøkt å hindre rettssaken å komme i gang, fordi de mente den var en trussel mot rikets sikkerhet. Tiltalte har hevdet at taushetsplikt og regler om hemmelighold gjorde det vanskelig å bevise sin uskyld. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus