- Norske soldater drepte uskyldige i Somalia

<font face="verdana, arial, helvetica, sans-serif" class="Apple-style-span">To RIB (Rigid Hull Inflatable Boat) skal støtter KNM Fridtjof Nansen under oppdraget med å hindre skipskapringene utenfor Somalia. Båtene er bemannet med spesialbåtoperatører, skyttere og marinejegere. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX</font>
To RIB (Rigid Hull Inflatable Boat) skal støtter KNM Fridtjof Nansen under oppdraget med å hindre skipskapringene utenfor Somalia. Båtene er bemannet med spesialbåtoperatører, skyttere og marinejegere. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

<pSomaliske kilder hevder to uskyldige sivile ble drept da norske soldater åpnet ild mot en båt utenfor kysten av Somalia i helgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om KNM Fridtjof Nansen

Fregatten satte i august kursen mot Adenbukta. Den skal i seks måneder bidra i den EU-ledede kampen mot piratvirksomhet.

* En annen hovedoppgave er å beskytte matforsyninger til kriserammede og utfattige Somalia.

* Fregatten har et mannskap på rundt 120 profesjonelle og vernepliktige. Dessuten deltar tolker, utvidet sanitet, militærpoliti og en jurist.

* Inntil åtte pirater kan holdes i forvaring om bord.

* Fregatten kan operere til havs i 30 dager uten etterforsyning av proviant og drivstoff. (©NTB)

Landsbyleder Hareed Issa Omar i landsbyen Caluula, også kjent som Alula, forteller til nyhetsbyrået AP at de to mennene var fiskere, og ikke pirater. Den ene skal ha vært somalier, mens den andre kom fra Jemen.

Dette stemmer overens med opplysninger fra Muse Gele Farole, guvernør i provinsen Bari i den somaliske utbryterregionen Puntland.

– En sjømann fra Jemen og en somalier døde, mens tre andre ble såret, sa Farole til nyhetsbyrået AFP i helgen.

Forsvaret har opplyst at det ble skutt mot nordmennene fra en båt før de besvarte ilden. Skuddvekslingen fant sted et stykke øst for Caluula da soldatene var i ferd med å inspisere flere båter natt til søndag lokal tid.

Landsbyleder Hareed Issa Omar hevder på sin side at det var nordmennene som skjøt først.

– Ble nervøse

De norske soldatene var på patrulje et stykke unna fregatten KNM Fritjof Nansen da de to mennene skal ha blitt drept.

Fregatten deltar i EUs Operasjon Atlanta, som er satt i verk for å bekjempe piratvirksomheten utenfor Somalia.

John Harbour fra Operasjon Atlanta har fortalt at nordmennene fikk sjokk og at de ble nervøse da det plutselig ble løsnet skudd mot dem.

– Bordingsavdelingen besvarte ilden i selvforsvar. Deretter trakk de seg tilbake en kilometer siden hovedoppgaven deres var å eskortere et skip med hjelpesendinger fra Verdens matvareprogram (WFP) som måtte holde seg i bevegelse, sa Harbour i helgen.

Nordmennene skal ha undersøkt tre båter som lå for anker før de ble beskutt fra en fjerde båt.

– Dette var ikke uskyldige fiskere. De var væpnet med tunge maskingeværer og Kalasjnikov-rifler og hadde åpenbart ikke redelige hensikter, sier Harbour.

Ingen norske skadd

Ingen nordmenn ble såret i hendelsen. Men både Forsvaret og John Harbour har gjort det klart at det ikke ble gjort noe forsøk på å undersøke om andre kom til skade.

– Om noen omkom eller ble skadd som en følge av at de norske soldatene besvarte ilden, har vi ikke hatt mulighet til å undersøke, sa oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB mandag.

Landsbyen Caluula ligger nordøst i Puntland, en region som i 1998 erklærte seg delvis uavhengig fra krigsherjede Somalia. Mange av de somaliske piratene har base i Puntland, som har lang kystlinje mot Indiahavet.

KNM Fritjof Nansen skal etter planen patruljere farvannene utenfor Somalia fram til januar. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus