Obama krever handling av svekket Karzai

FEM NYE ÅR: Afghanistans president Hamid Karzai skal her møte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Kabul mandag. (Foto: Scanpix)
FEM NYE ÅR: Afghanistans president Hamid Karzai skal her møte FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Kabul mandag. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKaller presidentvalget i Afghanistan rotete. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamid Karzai får fem nye år som Afghanistans president etter en omstridt valgprosess. USAs president krever forbedring i handling, ikke bare ord.

President Barack Obama opplyste etter en telefonsamtale med Karzai mandag kveld at han hadde bedt om handling, og at han ville overvåke situasjonen for å sikre at utviklingen går framover i Afghanistan.

Obama kalte i telefonsamtalen det afghanske presidentvalget «rotete».

– Dette må være et tidspunkt der vi begynner å skrive et nytt kapitel bygget på bedre styring, sa Obama at han hadde fortalt Karzai.

Obama sa at han også ønsket større tempo i opplæring og trening av afghanske sikkerhetsstyrker.

– Karzai forsikret meg at han forsto betydningen av dette øyeblikket, men sannheten ligger ikke i ord, men i handling, tilføyde Obama.

Uten utfordrer

Etter at utfordreren Abdullah Abdullah i helgen kunngjorde at han ikke ville stille opp i andre omgang av presidentvalget, ble valget avlyst. Valgkommisjonen utropte deretter Karzai til vinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunngjøringen mandag kom etter intens diplomatisk virksomhet for å unngå det mange mente ville bli et parodisk politisk énmannsshow.

FNs spesialutsending Kai Eide ga selv valgkommisjonen råd om å avslutte valgprosessen. Sikkerhetsutfordringen ved å avholde andre valgomgang ville være stor, og FNs mann i Kabul mener risikoen for tapte menneskeliv og de høye utgiftene knyttet til valget ikke kunne forsvares, noe han fortalte valgkommisjonen før den fattet sin beslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært en komplisert prosess, men jeg tror dette var den riktige måten å avslutte den på, sier Eide til NTB.

Gratulasjoner

Eides sjef, generalsekretær Ban Ki-moon, var på besøk i Kabul mandag, etter forrige ukes angrep på FN-ansatte i byen. Han møtte både Abdullah og Karzai for å forsøke å løse floken, og han ble den første til å gratulere Karzai med gjenvalget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Storbritannia fulgte i gratulasjonskøen, og også utenriksminister Jonas Gahr Støre sluttet seg til.

– Vi respekterer valgprosessen og ser fram til at Karzai vil utnevne kompetente ministre og legge til rette for et effektivt styre av landet, sier Støre til NTB.

– Selv om han ikke oppnådde 50 prosent av stemmene, var det Karzai som tross alt fikk flest stemmer i den første valgrunden, legger han til.

Riper i lakken

Observatører og kommentatorer påpeker at Karzai står igjen som en statsleder med mange riper i lakken.

– Tvilen på om han virkelig er lovlig valgt, henger tungt over Karzai. Hele valgprosessen har vært skjemmet av feil og mangler, mye valgfusk i første omgang av stemmegivningen i august og usikkerhet på grensen til farse før andre omgang ble avlyst, mener nyhetsbyrået Reuters’ analytiker Golnar Montevalli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abdullah, som tidligere har vært utenriksminister, sier selv at han nå vil fortsette sitt arbeid for å bedre det afghanske folkets levekår.

Han har foreløpig ikke gjort det klart hva dette konkret innebærer, men Karzai må ifølge vestlige diplomater i Kabul forberede seg på å dele noe av makten med Abdullah.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikere sier Abdullah har kommet styrket ut av prosessen og nå framstår som den ubestridte leder av opposisjonen.

Tapt «yndling»

Karzai har styrt Afghanistan siden Taliban ble styrtet fra makten i 2001. Han var først leder for en overgangsregjering, før han ble valgt til president i 2004. Han ble omtalt som Vestens «yndling», men har siden tapt støtte ettersom arbeidet med å få Afghanistan på rett kjøl ikke har gått slik Vesten ønsket.

Da Karzai stilte til gjenvalg 20. august i år, ble han først utropt til vinner. Men det kom massive anklager om valgfusk, og etter en ny gjennomgang av stemmer ble det klart at Karzai ikke hadde fått over halvparten av stemmene. Dermed måtte valgkommisjonen erklære en ny valgomgang der Karzai skulle måle krefter mot Abdullah, som kom som nummer to. (©NTB)