Leter etter norsk virusvariant

<pNorske helsemyndigheter undersøker om svineinfluensaviruset i Norge er av en annen variant enn i våre naboland. Det kan forklare hvorfor flere har mistet livet i her i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 20-årene døde onsdag av svineinfluensa på Rikshospitalet og ble dermed det 13. offeret for pandemien i Norge. I Sverige er to døde, og i Danmark er det så langt ingen som har mistet livet på grunn av svineinfluensa. Norske helsemyndigheter vet ikke hvorfor det er slik, skriver Aftenposten.

Nå starter Helsedirektoratet en gransking av alle de 13 dødsfallene for å undersøke om noe har vært gjort feil. En mulig forklaring på den store forskjellen i dødelighet er at viruset i Norge er av en litt annen variant. Norske myndigheter leter etter en slik mutasjon, men har så langt ikke funnet den.

– Alle land i verden er på leting for å se om viruset forandrer seg. Vi vet at influensavirus kan være ustabile, og at nye influensavirus ofte er det. Derfor undersøker vi det hele tiden. Vi har helt ferske undersøkelser som viser at viruset er det samme som vi har i nabolandene, og som er internasjonalt, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Professor Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) forteller at høye norske dødstall som følge av svineinfluensa er et stort samtaleemne i fagkretser for tiden. Han er enig i at en egen norsk variant av viruset vil være en mulig forklaring. (©NTB)

Personvernpolicy