Slik stoppet Brasil svineinfluensaen

Brasils helseminister Jose Temporão fotografert under en pressekonferanse i mai i år. De to siste månedene har tallet på alvorlig syke falt med hele 97 prosent i Brasil, det kan derfor virke som om faren er over for denne gang. Foto: Luís Oliveira.
Brasils helseminister Jose Temporão fotografert under en pressekonferanse i mai i år. De to siste månedene har tallet på alvorlig syke falt med hele 97 prosent i Brasil, det kan derfor virke som om faren er over for denne gang. Foto: Luís Oliveira.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIkke i noe annet land har svineinfluensaen krevd så mange liv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
H1N1 I BRASIL

30. april i år ble det meldt om fire mistenkelige tilfeller i Brasil, og 7. mai kom bekreftelsen. Alle de fire hadde svineinfluensa, og de var blitt smittet på reise i USA og Mexico.

24. juni var tallet på smittede steget dramatisk til 399. I São Paulo valgte ni skoler og ett universitet å stenge dørene på grunn av smittefare. 8000 elever ble bedt om å holde seg hjemme.

28. juni kom meldingen om det første dødsfallet.

Den siste oppdateringen fra brasilianske myndigheter kom 19. oktober, og den viser at over 17.219 brasilianere har vært syke fra april og fram til 10. oktober i år. Og tallet på døde er altså det høyeste i verden.

Det er delstatene São Paulo (432 døde), Paraná (278 døde), Rio Grande do Sul (200 døde), Rio de Janeiro (122 døde) og Minas Gerais (107 døde), sør og sørøst i landet, som har vært hardest rammet.

I de sørligste delstatene kan temperaturene synke ned mot null grader i vintermånedene juni, juli og august, og det la forholdene til rette for sykdommen. I de varmere områdene lenger nord, er det registrert langt færre syke og døde.

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Lenge så det ut som at svineinfluensaen skulle slå ut store deler av befolkningen i Brasil, og 1368 mennesker har dødd av det aggressive H1N1-viruset i landet.

Men de to siste månedene har tallet på alvorlig syke falt med hele 97 prosent, og det kan virke som om faren er over for denne gang.

Flyveblad informerer brasilianerne om influensasyken. Faksimile HelsedepartementetFlyveblad informerer brasilianerne om influensasyken. Faksimile Helsedepartementet

Det skjer selv om ingen i Brasil er blitt vaksinert. Det har heller ikke vært noen debatt om temaet, og ingen kan vente seg å bli vaksinert med det første.

I stedet valgte brasilianske myndigheter å iverksette en rekke drastiske tiltak for å hindre at hele landet ble sengeliggende. Barnehager, skoler og universiteter ble stengt, og gravide permittert.

Myndighetene tok også i bruk både Twitter, Facebook og Youtube i en omfattende informasjonskampanje som kjøres helt fram til nyttår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To ekstra ferieuker

Nå går det mot sommer og varmere tider i Brasil, noe som normalt sett betyr færre influensasyke, men myndighetenes inngripen kan også ha bidratt til å stagge sykdommens utbredning.

Etter vinterferien i juli valgte lokale myndigheter i flere delstater å utsette skolestart ved de offentlige skolene. Også private skoler, universiteter og barnehager tok to ukers ekstra ferie i håp om at det skulle forhindre omfattende spredning av svineinfluensaen.

- Vi gjør dette for å beskytte barna og lærerne, og vil gjøre alt som står i vår makt for å forebygge og hindre at viruset sprer seg. Informasjon til befolkningen og til de ansatte i helsevesenet er svært viktig, sa Sergio Cortes, delstatsdirektør for helse og sivilforsvar i Rio de Janeiro da tiltaket ble kunngjort i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barnehager og skoler innførte også forebyggende tiltak, som hyppigere håndvask, og barnehagene målte temperaturen på barna flere ganger om dagen. Ved den minste antydning til feber, ble foreldrene varslet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Rio de Janeiro ble alle offentlig ansatte gravide også permittert i to uker i august. 135 gravide har dødd av H1N1-viruset i Brasil, mens 1414 gravide kvinner har vært alvorlig syke.

I tillegg ble det opprettet egne mottakssentre for influensasyke på sykehusene, og personer som fryktet de var smittet, kunne kontakte en egen influensa-telefon med sine spørsmål før de eventuelt søkte legehjelp.

Ikke farligere

Ifølge Verdens helseorganisasjon betyr ikke de høye dødstallene i Brasil at sykdommen er farligere her.

- Det viser tvert imot at brasilianske myndigheter har vært svært gjennomsiktige og grundige i sin rapportering av sykdomstilfeller, sier David Mercer i WHO, ifølge en pressemelding fra brasilianske helsemyndigheter. Han roser myndighetene for måten de har taklet pandemien på.

- Det viktigste nå er å fokusere på forebyggende tiltak, og særlig på hygiene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaksine i mars

I Brasil har ingen fått vaksine, slik som i Norge. Det skyldes ganske enkelt at brasilianske myndigheter ennå ikke har anskaffet vaksinen.

Etter planen skal risikoutsatte grupper tilbys vaksinering fra mars neste år, da det igjen går mot vinter og ny influensasesong. Generelt er man langt mindre skeptisk til vaksiner i Brasil, og det er for eksempel vanlig å gi barnehagebarn tilbud om vanlig influensavaksine hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vaksineringen kan skje tidligere, men det vil avhenge av når vaksinen blir levert. Vi har ennå ikke avgjort hvem vi skal kjøpe av, og heller ikke hvor mange doser vi skal kjøpe, uttalte helseminister José Gomes Temporão på en pressekonferanse nylig.

Dette er vaksinedoser som skal kjøpes i utlandet. I tillegg skal det anerkjente Butantan-instituttet i São Paulo produsere 18 millioner doser av vaksinen, og føderale myndigheter har bevilget til sammen over 6 milliarder kroner til innkjøp av vaksine og til andre tiltak mot svineinfluensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig ikke definert hvem som skal få vaksinen først, men ansatte i helsevesenet er en gruppe som vil bli prioritert.

På nettet

Brasilianske myndighetene har kjørt en omfattende informasjonskampanje i flere mediekanaler.

De har blant annet laget informasjonsfilmer som vises på tv-skjermer landets flyplasser og spotter som jevnlig kjøres i reklamepausene på tv-kanalene. Det er også laget brosjyrer og annet skriftlig informasjonsmateriell, og kampanjen fortsetter ut 2009.

Her kan kan du se mer:

- Portal da Saúde - www.Saude.gov.br - Campanhas da Saúde

Landets helsedepartement har opprettet en egen nettportal: Rio Contra Gripe A

De er i tillegg å finne både på Facebook, Twitter, Orkut og YouTube - msgripesuina's Channel.

Også delstaten Rio har egen nettside om svineinfluensaen: Rio Contra Gripe A