Vaksiner på vei til risikogruppene

<font face="Myriad, Arial, Helvetica, Geneva, Swiss, SunSans-Regular" class="Apple-style-span">Alexandr Kuprianov fra Europharma Nordic leverte vaksine mot influensa A (H1N1) til St. Hanshaugen bydel i Oslo mandag morgen. I løpet av tirsdag skal vaksine til risikogrupper over hele landet være kjørt ut. Foto: Erlend Aas / Scanpix.</font>
Alexandr Kuprianov fra Europharma Nordic leverte vaksine mot influensa A (H1N1) til St. Hanshaugen bydel i Oslo mandag morgen. I løpet av tirsdag skal vaksine til risikogrupper over hele landet være kjørt ut. Foto: Erlend Aas / Scanpix.

<pBiler fullastet med influensavaksiner var på vei ut til kommuner på Østlandet mandag. I løpet av tirsdag skal vaksine til risikogrupper over hele landet være kjørt ut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Faktisk ligger vi langt foran skjemaet, sier informasjonssjef Øystein Bie Pettersen i legemiddelgrossisten Europharma Nordic. Firmaet har ansvaret for all utkjøring av vaksiner, mens det er Folkehelseinstituttet som bestemmer hvor og når vaksinen skal ut.

– Egentlig hadde vi frist til å kjøre ut alt i løpet av uka, men vi har lagt oss i selen og greier det i løpet av tirsdagen, sier Bie Pettersen til NTB.

Hele landet dekket

Mandag kjøres det ut vaksiner til de mest risikoutsatte pasientene i alle bydelene i Oslo, Asker og Bærum, Buskerud og Østfold.

– Tirsdag kommer det vaksiner til Vestfold og noen flere Akershus-kommuner. Dermed skal hele landet være dekket når det gjelder vaksiner til risikoutsatte grupper, sier Bie Pettersen.

Han påpeker at det har vært et intenst oppdrag, med så mye medisin som skal kjøres ut på kort tid til over 600 leveringspunkter over hele landet.

Mer informasjon

Helsemyndighetene skal også sende ut mer nøyaktig informasjon til kommunene om når de kan vente sine doser.

– Deretter er det opp til kommunene å informere sine innbyggere om selve vaksineringen. Det kan foregå ved annonsering i lokalavisa, plakater eller informasjon gjennom servicetorgene. Noen store kommuner har dessuten opprettet en egen vaksinetelefon, sier informasjonsansvarlig Therese Øgaard ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Gode rutiner

Hun avviser at myndighetene har gjort om på prioriteringene som følge av kritikk fra flere hold om at blant annet Oslo får for få vaksinedoser, og for sent.

– Jeg tror det nå er i ferd med å etablere seg et godt system rundt omkring, og at tilstanden ikke er så ille som man kunne få inntrykk av gjennom mediene før helgen, sier Øgaard.

Folkehelseinstituttet anbefalte fredag at hele befolkningen vaksineres, men det kan først skje om et par måneder, når alle vaksinene er distribuert.

– Det har hele tiden vært begrenset hvor mye vi til enhver tid kan få levert fra produsenten, men vi fortsetter å kjøre i henhold til det Folkehelseinstituttet bestemmer, sier Bie Pettersen i Europharma Nordic. (©NTB)

Personvernpolicy