Meny

Professor slakter norske smittevernrutiner

Host eller nys i albuekroken, oppfordrer helsemyndighetene. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen om å nyse og hoste i armkroken betyr i praksis at man bruker egne klær som lommetørklær, skal vi tro smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen.

Professoren mener deler av smittevernrutinene fra myndighetene er foreldede og uten rot i nyere vitenskap.

– Sykdomsalvorligheten avhenger trolig av hvor stor dose virus du får, og hvor langt ned i luftveiene du får det. Hoster og nyser man samme sted – som i armkroken – får man en opphopning av virus. Dette tørker inn, så løsner det fra klærne og sprer seg i lufta. Og det man puster inn, kommer lengst ned i luftveiene, sier professor i hygiene og smittevern, Bjørg Marit Andersen til Dagbladet.

I en kronikk i avisen mandag påpeker hun det faktum at Norge ligger på Skandinavia-toppen i antall svineinfluensadødsfall og stiller spørsmålet:

Kan årsaken være dårligere smittevernrutiner som fører til at flere får i seg større virusmengder og blir dårligere?

Andersen vil ikke svare kategorisk ja, men fastslår følgende:

– Vi kunne gjort dette bedre. Før i tiden hostet man i vanlige lommetørklær. Det var aldri snakk om å grise til klærne, bortsett fra kanskje hvis man jobbet på åkeren eller gikk i fjellet, men da var man jo frisk, sier hun. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus