Få innvandrere består norskkurs

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBare 30 prosent av innvandrerne som kom til Norge for fem år siden har bestått muntlig prøve i norsk. Under en firedel har bestått skriftlig prøve.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste fire årene har staten brukt 5,2 milliarder kroner på å undervise innvandrere i norsk og samfunnsfag. Fram til nå har norskprøve vært frivillig, men fra neste år blir det obligatorisk, skriver Aftenposten.

Av 12.800 voksne innvandrere som kom til Norge i 2003, og som fremdeles bor i landet, har 30,6 prosent stått på muntlig prøve i norsk. Det tilsvarende for skriftlig prøve er 23,2 prosent.

Underdirektør Helga Arnesen i Vox sier tallene ser veldig lave ut, men understreker at dette ikke sier så mye om effekten av norskopplæringen.

– Det er mange som fullfører uten å ta prøven, sier Arnesen.

Det er likevel en utvikling hvor flere går opp til den frivillige prøven i dag enn tidligere. Dobbelt så mange tar kurset nå sammenlignet med 2003. Dagens kurs er på 300 timer. Fra neste år utvides dette til 600 timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har store utfordringer med å få folk til å ta norskprøven når det er frivillig. Prøven gir deg ingen rettigheter, og verken arbeidsgivere eller utdanningsinstitusjonene har etterspurt prøven, sier avdelingsdirektør Ahmad Ghanizadeh, som leder integrerings- og mangfoldavdelingen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. (©NTB)