Meny

Tror på mindre juks

POSITIV: Richard Holbrooke, i midten, er Obamas spesialutsending til Pakistan og Afghanistan. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs Afghanistan-tsar, Richard Holbrooke, sier han tror det blir mindre rot i andre valgomgang i Afghanistan.

7. november arrangeres den andre valgomgangen i Afghanistan. Etter utstrakt fusk i første valgomgang, og med vinteren rett om hjørnet, frykter de aller fleste observatørene at den andre valgomgangen skal bli enda mer rotete enn den første. Unntatt Holbrooke.

- Det er et rimelig håp om at det vil være færre uregelmessigheter denne gangen, av flere grunner. For det første er det bare to kandidater. For det andre har man erfaring nå. For det tredje har det internasjonale samfunnet, ikke minst de internasjonale styrkene under general McChrystals kommando, som mål å gjøre alt de kan for å få dette til å bli en suksess, sier Holbrooke ifølge AFP.

Obamas rådgiver

Han er USAs spesialutsending til Pakistan og Afghanistan, og er således Barack Obamas høyre hånd i disse spørsmålene. Under et pressemøte fortalte han at man nå jobber med å få en rekke internasjonale observatører til Afghanistan før valgdagen.

Han la til at McChrystal vil ha flere styrker tilgjengelig nå, enn han hadde da første valgomgang gikk av stabelen 20. august.

- Ikke alle de 21.000 ekstra soldatene som Obama ga klarsignal til var på plass da. Nå er de det, så vi har håp om at dette skal gå bedre, fortsatte han.

Han fortalte at han har vært i kontakt med organisasjonen National Democratic Intistute og International Republican Institute, som er organisasjoner som jobber for demokratiet verden over, for å sjekke om de kan sende observatører.

Tror på observatører

- De jobber nå med å få til observasjonsgrupper. Men jeg kan ikke si nå hva som vil skje. Jeg tror ikke spådommer om hva som skjer i Afghanistan har så mye for seg, sier han.

De fleste eksperter som har uttalt seg hittil har gitt uttrykk for at de frykter den neste valgomgangen vil stå overfor de samme problemene og volden som man så 20. august.

Nå er snøen allerede kommet til deler av Afghanistan, og det gjør ting vanskeligere. Allerede har det kommet spørsmål om ikke den neste valgomgangen bør utsettes til våren. Et annet alternativ er å få til en maktdeling mellom president Hamid Karzai og hans utfordrer Abdullah Abdullah.

Ga til slutt etter

Etter omfattende internasjonalt press ga Karzai denne uken til slutt etter, og gikk med på å arrangere en annen valgrunde, etter at man hadde funnet omfattende beviser for at en tredjedel av stemmene i den første valgomgangen var falske.

Dermed fikk Karzai ikke de 50 prosentene som var nødvendig for at han skulle bli valgt direkte.

FN, som betaler for gjennomføringen av presidentvalget, har satt av 380 millioner dollar til den første, og en eventuell andre, valgomgang.

Holbrooke benyttet også anledningen til å poengtere en ting: At systemet som var på plass for å oppfange juks faktisk virket.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus