Afghansk opium flommer over verden

Opium fra Afghanistan flommer over verden og finansierer Talibans krigføring. Foto: SCANPIX
Opium fra Afghanistan flommer over verden og finansierer Talibans krigføring. Foto: SCANPIX

<pOpium og heroin fra Afghanistan oversvømmer verden og er et betydelig bidrag til finansieringen av Taliban, sier FN i en ny rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan produserer rundt 92 prosent av verdens opium, en tjukk masse som brukes til å lage heroin, og det som tilsvarer 3.500 tonn opium smugles årlig ut av landet, to tredeler av det i form av heroin.

Det internasjonale markedet for opium og heroin antas å ha en verdi på 65 milliarder dollar og støtter opp under avhengigheten til 15 millioner brukere, halvparten av dem i Europa, Russland og Iran.

Produksjonen av opium har eksplodert de siste årene og er nå på rundt 6.900 tonn i året.

Halvparten av verdens heroin forbrukes i Europa og Russland, og 42 prosent av verdens opium ender i Iran.

Farligere enn krigen

10.000 misbrukere dør hvert år av overdoser bare i NATO-land hvert år, noe som er fem ganger så mange liv som NATO-landene har mistet i Afghanistan i de åtte årene krigen der har vart, ifølge den nye rapporten til FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC).

Over hele verden dør 100.000 mennesker hvert år av opiumsbruk.

Mindre enn 2 prosent av narkotikaen blir beslaglagt før den forlater Afghanistan. 40 prosent smugles via Pakistan, 30 prosent via Iran og 25 prosent gjennom Sentral-Asia.

– Grenseregionen mellom Afghanistan og Pakistan er forvandlet til verdens største frihandelssone for alt som er ulovlig – narkotika, men også våpen, utstyr til å lage bomber, kjemiske stoffer, narkopenger og også mennesker, sier UNODCs sjef Antonio Maria Costa.

Sentral-Asia

For Sentral-Asia holder det på å utvikle seg en «perfekt storm» av narkotika og terrorisme, som kan true den viktige energiproduksjonen i regionen, sier Costa.

– Silkeveien, som nå er forvandlet til en heroinvei, skjærer ut en sti av død og vold gjennom et av verdens mest strategiske, men også mest eksplosive områder, sier han.

Sentralasiatiske land som Tadjikistan, Usbekistan og Turkmenistan er hovedruta for narkotikasmuglingen til Russland. Men det holder også på å utvikle seg et stort lokalt marked for opium og heroin.

Opium i Iran

Lenger vest forbrukes 14 tonn heroin og hele 450 tonn opium i Iran i fjor, ifølge rapporten. Dermed er landet verdens største forbruker av opium.

«Iran står overfor verdens mest alvorlige opiatavhengighetsproblem, mens bruken av sprøyter til å injisere heroin er i ferd med å skape en HIV-epidemi i Sentral-Asia,» heter det i rapporten.

I Pakistan utgjør markedet for narkotikaen fra Afghanistan 1 milliard dollar, og en betydelig del av dette går til opprørerne.

Afghanske bønder tjente 6,4 milliarder dollar på valmueproduksjon mellom 2002 og 2008, mens smuglerne tjente 18 milliarder på lokal produksjon og smugling.

Taliban tjener stort

Ifølge rapporten tjener Taliban mer penger nå enn da de satt med makten i Afghanistan. De håver inn opp til 160 millioner dollar årlig på å skattlegge valmueprodusenter og smuglere i Afghanistan, og tjener dessuten på trafikken i Pakistan.

– Talibans direkte engasjement i opiumshandelen gjør at de kan finansiere en krigsmaskin som er stadig mer teknologisk kompleks og utbredt. Noen av heroinprofitørene kler seg i dresser og hvite skjorter, mens andre bruker svarte turbaner, sier Costa.

Rapporten viser til at det i Afghanistan er lagret rundt 12.000 tonn opium nok til å dekke to års etterspørsel, om det skulle lykkes å få has på produksjonen. (©NTB)

Personvernpolicy