Overkjører Medietilsynet

Omtrent det siste Trond Giske gjorde som kulturminister var å endre på tildelte konsesjoner innen lokalradio i perioden 2010-2016. (Foto: Morten Holm, Scanpix)
Omtrent det siste Trond Giske gjorde som kulturminister var å endre på tildelte konsesjoner innen lokalradio i perioden 2010-2016. (Foto: Morten Holm, Scanpix)

<pI fem klagesaker om lokalradio har avtroppende kulturminister Trond Giske omgjort Medietilsynets vedtak. Det innebærer at Radio 1 får tilbake konsesjonen i Trondheim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mye frem og tilbake med Medietilsynets tildeling av lokalradiokonsesjoner for 1. januar 2010 - 31. desember 2016. I november i fjor opphevet departementet Medietilsynets konsesjonstildelinger i 20 områder og forlangte disse utlyst på nytt.

Etter den nye konsesjonsrunden har departementet mottatt totalt 46 klager på Medietilsynets tildelingsvedtak . 18 søkere stod bak klagene på vedtakene. Fem fikk medhold. I dag har Kulturdepartementet opphevet fem av tilsynets vedtak, opplyser regjeringen i en pressemelding.

21st Venture med radiogründer Svein Larsen i spissen får tildelt områdene Gjøvik, Lillehammer og Gausdal i tillegg til Drammen og Omegn. Dessuten får SBS Radio tilbake konsesjonen til Radio 1 i Trondheim. Imidlertid får kanalen ikke anledning til å fortsette i Oslo.

De legger ikke skjul på at de er skuffet over avgjørelsen.

– Dette betyr at Radio 1 har konsesjoner i Stavanger, Bergen og nå i Trondheim. Vi er fornøyde med at vi til slutt fikk medhold i klagen knyttet til Trondheim. Samtidig er det trist å se at vi har mistet Oslo, sier Tommy Gaustad til NTB. SBS vil nå vurdere hvordan de skal forfølge saken videre.

Klagere fikk medhold

De fem klagene som har fått medhold er:

- I område 02-02 (Lørenskog) ønsker departementet en ny utlysning fordi søkerne har inngitt likeverdige bud.

- I område 05.03 (Gjøvik, Lillehammer, Gausdal) er tildelingen til Radio Pluss opphevet, og går i stedet til 21st Venture.

- I område 06-04 (Lier, Nedre Eiker, Drammen) er tildelingen til Edda Media Buskerud opphevet. Også her er det 21st Venture som i stedet får konsesjonen.

- I område 11-01 (Haugesund) er tildelingen til Radio Haugaland opphevet. Konsesjonen går i stedet til Radio 102.

- I område 15-03 (Trondheim) er tildelingen av Klassisk-konsesjonen til Mediastud opphevet. Konsesjonen er i stedet tildelt SBS.

I de øvrige 41 klagesakene opprettholdt departementet tilsynets vedtak.

Personvernpolicy