Pakistansk troppesamling ved Taliban-leders by

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Pakistanske soldater patruljerer under et portforbud i Bannu, en by ved utkanten av Waziristan. Foto: Scanpix/AP.
Pakistanske soldater patruljerer under et portforbud i Bannu, en by ved utkanten av Waziristan. Foto: Scanpix/AP.

<pBakkestyrker samlet seg utenfor hjembyen til den pakistanske Talibansjefen mandag, klare til å storme den symbolsk viktige byen på tredje dag av en omfattende militæroperasjon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymringene stiger for at angrepet i Sør-Waziristan, der militæret står overfor sin største utfordring hittil i krigen mot de militante, vil starte en ny flyktningkrise før vinteren.

En pakistansk stammefamilie som har flyktet fra Sør-Waziristan på grunn av militæroffensiven. Foto: Scanpix/AP.En pakistansk stammefamilie som har flyktet fra Sør-Waziristan på grunn av militæroffensiven. Foto: Scanpix/AP.

Amerikanske myndigheter konsulterte med pakistanske sivile og militære ledere mens soldatene beveget seg mot Talibans bastioner. Bomber langs veiene gjør at konvoiene må bevege seg svært sakte.

Soldatene søkte seg inn mot Kotkai, basen til Tehreek-e-Taliban Pakistans (TTP) leder Hakimullah Mehsud og den viktige Taliban-lederen Qari Hussain.

- Soldatene står ved utkanten av Kotkaik, som kan bli tatt de nærmeste timene eller tidlig i morgen, sier en anonym representant for pakistanske myndigheter, til AFP.

Opprørerne har minelagt veiene med improviserte eksplosiver av samme type som blir brukt mot Nato og amerikanske styrker i Afghanistan, sier representanten, og legger til at Taliban kan forsøke å lokke styrkene inn.

- Motstanden er ikke sterk, men hovedproblemet her er veibombene. Vi må sende soldater til fots for å fjerne veibombene slik at soldatene kan rykke frem, sier han.

Soldatene beveger seg med flankene beskyttet for å hindre den form for Talibanangrep mot ubeskyttede formasjoner som har ført til store tap for hæren under tidligere operasjoner, sier representanten.

USA

USA har lenge presset på for militær aksjon mot Taliban og al-Qaidatilknyttede militante, etter en langvarig aksjon i den nordvestre Swat-dalen, som blir ansett for en mindre vanskelig kamp enn Waziristan.

Statsminister Yusuf Raza Gilani ba det internasjonale samfunnet om å gi økonomisk bistand til hjelpearbeid og gjenoppbygging under samtaler med den amerikanske generalen David Petraeus mandag.

Pakistan sier offensiven konsentrerer seg om TTP, hvis anslagsvis 10.000 til 12.000 krigere er spredd utover omkring halvparten av Sør-Waziristan.

Mellom 20.000 til 25.000 soldater er involvert i fremstøtet mot de militante nettverkene som har fått skylden for de verste angrepene i Pakistan og har drept mer enn 2250 mennesker de siste to årene.

Militære representanter sier sju soldater og omkring 60 militante har blitt drept i Sør-Waziristan hittil. Sør-Waziristan er del av de anarkiske stammeområdene langs den afghanske grensen.

Det er umulig å bekrefte rapportene fra inne i Sør-Waziristan. Militæret har forseglet utganger og innganger til området, innført portforbud og blokkert telefonforbindelsen selv til nabodistriktene Tank og Dera Ismail Khan.

Luftangrep

Noen av de 100.000 menneskene som har flyktet til Dera Ismail Khan, til fots og i små lastebiler tynget ned med sengetøy og dyr, forteller om intensiverte kamper og luftangrep mot landsbyer.

- Jeg bestemte meg for å dra da naboens hus ble ødelagt av kampfly, sier Rahim Dad Mehsud, en arbeider fra Tiarza som sier han har gått i tre dager for å forlate Sør-Waziristan med 12 slektninger.

Mehsud, som kommer fra samme stamme som TTP-lederen, sier vanlige sivile blir ofre for en operasjon som er dømt til undergang.

- Taliban kan ikke bli slått ved en militæroperasjon. Begge dreper oss, sier han.

Noen av de internt fordrevne sivile anklager myndighetene for å mishandle dem som kommer fra stammeområdene, som har en sterk tradisjon for uavhengighet.

- For det meste blir uskyldige stammemedlemmer, kvinner og barn drept. Taliban har sine skjulesteder i fjellene, men for det meste har hus blitt truffet av flyangrepene, sier Shah Barat, en arbeider fra Ladha, en av Talibans skanser.

- Vi har ingenting å med militæroperasjonen å gjøre. Vi ønsker fred, og dette er tredje gang jeg har måttet forlate mitt hjem på grunn av kampene, sier han i Dera Ismail Khan, der han har leid et lite hus.

Flere tidligere offensiver i stammeområdene har hatt begrenset suksess, og har kostet 2000 soldater livet. Som regel har de endt med fredsavtaler kritikere mener kun ga de militante en sjanse til å væpne seg på nytt.

Personvernpolicy