– Avtalt spill og ren utpressing

<strong>ANKESAK: </strong>Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland ankom rettssalen i Kisangani torsdag. (Foto: Tore Meek / Scanpix)
ANKESAK: Joshua French (t.v) og Tjostolv Moland ankom rettssalen i Kisangani torsdag. (Foto: Tore Meek / Scanpix)

<pAdvokat Morten Furuholmen mener dommerne i Kongo driver en piratdomstol som kun er ute etter å presse Norge for penger. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dommen er skrevet på forhånd, det ser jeg nå. Det som kommer til å skje er at Norge må betale for å få Tjostolv Moland og Joshua French hjem, sier Furuholmen til NTB.

Andre dag av ankesaken mot Moland og French så lenge ut til å bli utsatt på grunn av regnvær. Men da været lettet ble retten satt og statsadvokat Justin Molin kunne fremføre et krav som fikk Furuholmen til å sperre opp øynene.

Molim mener at staten Norge er part i saken og krever at den norske stat derfor stiller med egen advokat. Furuholmen mener Moland og French blir brukt som gisler for å få Norge på banen.

– De prøver å få Norge til å tre inn som part, ellers vil de ikke ha mulighet til å hente inn den store potten, sier han.

Erstatningskrav

French og Moland er blant annet tiltalt for å ha vært på spionoppdrag for Norge i Kongo. Ved å kreve at Norge stiller med egen advokat håper domstolen å få legitimitet for erstatningskravet på i overkant av 300 millioner kroner, mener Furuholmen.

– Norge kommer selvfølgelig ikke til å stille med en advokat her. Det er ren piratvirksomhet. Det er folkerettslig null verdt og Norge vil aldri gå inn og gi denne saken legitimitet, sier Furuholmen.

Norske myndigheter gjør det klart at det ikke er aktuelt å sende en representant til rettssaken.

Advokat Morten Furuholmen mener ankesaken kun handler om penger. (Foto: Tore Meek/Scanpix)Advokat Morten Furuholmen mener ankesaken kun handler om penger. (Foto: Tore Meek/Scanpix)


– Norge er ikke inne i denne rettssaken. Det har vært gjentatt flere ganger tidligere. Vi er kun til stede for å yte de tiltalte bistand samt for å observere. Det er fortsatt vår holdning, sier ambassadesekretær Fred Rasmussen fra den norske ambassaden i Angola. Han er til stede i Kisangani for å følge rettssaken.

– En stat kan ikke innstevne en annen stat i en nasjonal domstol. Det er i strid med folkeretten, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i kommunikasjonsenheten i Utenriksdepartementet til NTB.

Hun viser til at de sentrale myndigheter i hovedstaden Kinshasa og domstolen i Kisangani har fått overlevert en note som sier at de to nordmennene ikke var i landet på oppdrag fra Norge.

Pause til onsdag

Under torsdagens korte rettsmøte ba statsadvokat Molim også om et par uker til å sette seg inn i saken. Kravet ble avvist av retten som i stedet ga ham fram til førstkommende onsdag til å lese seg opp. Det blir pause i rettssaken fram til da.

Personvernpolicy