Unike levende bilder av Anne Frank

Skjermdump. Foto: Anne Frank House
Skjermdump. Foto: Anne Frank House
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen eneste eksisterende filmen av Anne Frank har blitt offentliggjort av museet «The Anne Frank House» på YouTube.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videoen ble filmet i 1941 har en lengde på 20 sekunder, og viser egentlig jentas naboer på deres bryllupsdag. Men man får et glimt av Anne Frank da hun lener seg ut av vinduet etter rundt 9 sekunder.

Annelies Marie «Anne» Frank var en tysk-jødisk jente som sammen med sin familie og fire venner gjemte seg i Amsterdam under den andre verdenskrig da Tyskland okkuperte Nederland. I løpet av denne perioden skrev Anne Frank en dagbok.

Umiddelbart etter familiens arrestasjon fant naboene Annes etterlatte papirer, bl.a. dagboken. Som vitnesbyrd om en ung pikes sjeleliv under daglig trussel om døden er den et enestående menneskelig dokument og i etterkrigshistorien er denne dagboken blitt verdenskjent og har blitt oversatt til en rekke språk.

Under ett år før

Datoen for filmen er 22. juli 1941, under ett år før familien til den kjente dagbokskriveren måtte skjule seg for nazistene.

Familien ble oppdaget i august 1944, og Anne døde i en konsentrasjonsleir i mars 1945.

Museet har gjort mye nytt materiale tilgjengelig på YouTube i anledningen at de nærmer seg sitt 50-års jubileum: Anne Frank Channel on YouTube - the official Anne Frank House website