Ny grunnlov i Nord-Korea

Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-Il. Foto: Scanpix/AFP.
Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-Il. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen nordkoreanske lederen Kim Jong-Il beskrives som «øverste leder» i en ny grunnlov som formelt styrker hans autoritet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim (67) har lenge vært landets mektigste skikkelse, men dette er første gang det blir slått fast i grunnloven, ifølge en kopi av teksten som ble offentliggjort av Sør-Koreas gjenforeningsdepartement mandag.

I paragraf 100 heter det at «formannen for den nasjonale forsvarskommisjonen er landets øverste leder».

Kim ble i april gjenvalgt til formann i kommisjonen som har overoppsyn med Nord-Koreas hær, som har 1,2 millioner medlemmer. Gjenvalget skjedde da kommisjonens charter ble revidert i nasjonalforsamlingen, den første endringen på nærmere 11 år.

Det reviderte dokumentet fastslår at formannen for kommisjonen kontrollerer militæret som øverstkommanderende.

Det heter også at han har overoppsyn med alle statlige forhold, utnevner og sier opp nøkkelpersoner i det militæret, og godkjenner eller skraper viktige avtaler med andre land.

Ifølge flere rapporter skal Kim ha fått et slag i august 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigersk

Offisielle representanter tror Nord-Koreas krigerske oppførsel tidligere i år, blant annet med rakettoppskytninger og en atomprøvesprengning, var Kims forsøk på å hevde sin autoritet mens han setter sammen en plan for sin etterfølger, ventet å være hans yngste sønn.

- Den nye grunnloven viser Kims vilje til å fokusere på diplomati og forsvar som kommisjonens sjef, sier Cheong Seong-Chang i Seould private tankesmie Sejong Institute.

Kim kan komme til å la sin yngste sønn Jong-Un dele makt og kontroll med det regjerende Koreas Arbeiderparti, sier han.

Den nye grunnloven dropper for første gang bruken av begrepet «kommunisme».

Istedenfor refereres det til «songun»-politikken til Kim Jong-Il og «juche»-filosofien som ble fremmet av hans far, nasjonens grunnlegger Kim il-Sung. Dette tyder på at Nord nå behandler de to filosofiene som jevnbyrdige.

Songun, en politikk som setter militæret først, prioriterer soldatenes velferd over de siviles. Juche ber om selvberging i nasjonale spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialisme

I en sørkoreansk rapport heter det mandag at Kim har uttrykt sitt ønske om å styrke sosialisme snarere enn kommunisme.

Den siterte en uidentifisert representant for myndighetene som under familiegjenforeninger ved feriestedet Kumgang i Nord uttalte at lederen har sagt kommunisme er vanskelig å oppnå.

- Kommunisme er ment å ha et samfunn med én klasse, som ikke skiller mellom klassen som utbytter fra den som blir utbyttet. Men det er vanskelig for et slikt system å eksistere så lenge den amerikanske imperialismen vedblir, sa representanten.

Bilder tatt etter slaget viser en tydelig eldre og tynnere Kim.

Men den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton, som møtte ham i august, sier lederen virker friskere enn mange har trodd, og tydelig er sjef for nasjonale spørsmål.