Meny

- Dårligste valgkampen noensinne

DÅRLIGSTE NOENSINNE: Livio Aiello og Faisal Suhel mener årets valgkamp har vært den dårligste noensinne da den har vært sterkt preget av konflikter mellom partiledere og uklarhet rundt fremtidig samarbeid. FOTO: Dennis Klausen Fjellseth/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne er ikke nådige med sin dom over politikernes innsats under årets valgkamp.

Valglokalene ved samfunnshuset på Sagene yrer av forventningsfulle og stressede fjes. Her har det vært en jevn strøm med folk som har avgitt sin stemme til det politiske partiet de mener best vil styre den norske staten de neste fire årene.

Utenfor stemmelokalene treffer vi på Livio Aiello (50) og Faisal Suhel (35). De to kameratene har ikke truffet hverandre på en stund. Men det tilfeldige møtet bidrar til en oppfriskning av politiske standpunkter som de tidligere delte.

- Jeg hadde i utgangspunktet bestemt meg for hva jeg skulle stemme før jeg kom hit. Men etter å ha pratet med Faisal en stund, kan det godt hende jeg ombestemmer meg. Vi får se, sier Aiello med et lurt smil.

Mye krangel – lite innhold

De to kameratene virker å ha ulike oppfatninger av politikernes innsats under årets valgkamp. Likevel er de to enige om én ting; Årets valgkamp har handlet om alt annet enn politikk.

- Etter min mening er dette den dårligste valgkampen noensinne. De få politikere som har kommet frem i mediene virker å være mer opptatte av hvordan de fremstår enn partiets politikk, sier Livio Aiello.

- Politikk handler om å gi og ta. Så langt har det vært mye bossing og bråk mellom politikerne, sier Suhel.

Han får støtte av sin venn Aiello.

- Jeg synes det har vært mye personfokusering og lite politisk innhold under valgkampen. Dessuten virker det å være stor usikkerhet om hvem som skal samarbeide med hvem de neste årene, sier Aiello.

De to faller ikke lenger for de mange og storslåtte løftene fra de partilederne.

- Nei, jeg er nok blitt for gammel til å bite på disse løftene. Jeg er trygg på hvilke kjernesaker som betyr noe for meg, og jeg stemmer ut fra disse sakene, sier Suhel, som nylig har blitt småbarnsfar.

Dermed står barnehageplasser til alle høyt på hans prioriteringsliste, ved siden av miljøpolitikk og integrering.

- De fleste partiene lover bedre skole og bedre veier. Men hvem er egentlig ikke for disse tingene, spør Aiello, og føyer til at velgerne må gå i dybden av partiprogrammene for å skaffe seg et korrekt bilde av hva partiene egentlig står for.

- Erna for feit

Aiello og Suhel er ikke de eneste som mener at årets valgkamp har manglet politisk innhold. Venninnene Mona Solberg (38) og Anna Huynh (27) synes mediene bevisst fokuserer på annet en selve politikken.

- Det har vært mye fokus på Erna Solberg og om hvor vidt hun er for feit. Det er kanskje ikke særlig relevant for hvilke parti jeg skal stemme på, sier Solberg.

Anna Huynh og Mona Solberg.Anna Huynh og Mona Solberg.

- Det er litt dumt at mediene fokuserer på hvordan de ulike politikere forbereder seg mentalt og fysisk. Det er helt unødvendig, og har ingenting med politikk å gjøre, sier Huynh.

Mens Anna allerede har stemt, er Mona fremdeles usikker på hvem hun skal stemme på.

- Jeg har alltid likt Arbeiderpartiet, men nå virker det som at de er positive til oljeboring i Lofoten. Etter å ha syklet der i sommer, kan jeg trygt si at Jens ikke får min stemme ved årets valg, sier Solberg.

Politisk spill

Valgforsker Anders Todal Jenssen har forståelse for at mange velgere er frustrerte over mediedekningen forut for årets stortingsvalg.

- De har helt rett i den forstand at mediefokuset dreier seg mer og mer om det politiske spillet. I den sammenhengen har det blitt mye fokus på retorikken til Jens Stoltenberg og hvor vidt Erna har valgt feil kjole, sier Jenssen til ABC Nyheter.

Jenssen tror at velgerne må stole mer og mer på at skolene formidler de partipolitiske standpunktene, da mediene har mindre fokus på sak og mer fokus på politikernes fremtredelse.

- Mediene bruker minimalt med plass på å gjenta det som de anser å være standardkunnskap. Derfor er det mer opp til den enkelte å selv skaffe seg tilstrekkelig kunnskap om hva partiene står for, sier Jenssen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus