Meny

Glipper VM for Messi?

UTE Å KJØRE: Argentina, her etter tapet for Brasil nylig, kan risikere å ikke komme med til fotball-VM neste år. Flere av verdens beste spillere kan lide samme skjebne. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Messi, Zlatan og Ronaldo risikerer alle å måtte se fotball-VM fra sofakroken - som deg.

Disse er klare for VM

Afrika:
Sør-Afrika (vertskap) og Ghana.

Asia:
Australia, Japan, Sør-Korea, Nord-Korea og Bahrain (slo New Zealand i omspil).

Europa:
Nederland, England og Spania.

Nord- og Sentral-Amerika og Karibia:
Ingen. Gruppefireren møter femmeren fra Sør-Amerika-gruppen i omspill.

Oceania:

Ingen. New Zealand tapte mot Bahrain i omspill.

Sør-Amerika:
Brasil og Paraguay.

LES MER OM FOTBALL-VM HER

(ABC Nyheter): Det begynner å dra seg for alvor til i kvalifiseringen til neste års fotball-VM i Sør-Afrika.

32 lag fordelt på alle verdens kontinenter skal kjempe om verdens mest prestisjefylte trofé, men flere av største fotballprofilene kan gå glipp av begivenheten.

Så langt har elleve lag klart å kvalifisere seg, og flere av tungvekterne er i hardt vær for å få en av de 21 ledige plassene.

Her er noen av spillerne som per i dag risikerer å miste fotball-VM om knappe ni måneder.

Europa (13 lag til VM):

Alle gruppevinnerne går direkte til VM, mens alle toerne, minus den dårligste, trekkes mot hverandre og kjemper om de fire siste plassene. Slik som det ligger an nå så blir Norge dét laget som akkurat havner utenfor av toerlagene.

Gruppe 1:
Profiler i fare:
Cristiano Ronaldo, Portugal (Real Madrid)
Zlatan Ibrahimovic, Sverige (Barcelona)

Gruppe 1 i Europa er av mange omtalt som «Dødens gruppe». I øyeblikket leder Danmark med 18 poeng; Sverige følger på andreplass (15 p.) og med Portugal (13 p.) på tredjeplass.

To kamper gjenstår i gruppa, og kampen Danmark-Sverige 10. oktober vil trolig avgjøre svenskens videre skjebne. Portugal vinner mest sannsynlig begge sine siste kamper (Ungarn hjemme og Malta hjemme) og vil havne på 19 poeng. Om det blir uavgjort Danmark-Sverige, og svenskene vinner sin siste kamp mot Albania (h), ender både Sverige og Portugal på 19 poeng. Siden begge kampene mellom Sverige og Portugal endte 0-0 må lagene da skilles på målforskjell. Svenskene har i dag ett plussmål mer enn Portugal, men sjansen for at Portugal scorer mye i de to gjenstående kampene er relativt stor. For at Sverige skal bli nummer to må de derfor trolig slå Danmark i Parken for å holde Cristiano Ronaldo og co. bak seg på tabellen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Portugal og Cristiano Ronaldo står i fare for å miste VM.Portugal og Cristiano Ronaldo står i fare for å miste VM.

Gruppe 3:
Profil i fare:
Petr Cech, Tsjekkia (Chelsea)

I gruppe tre har umerriterte Slovakia et jerngrep om førsteplassen. Den siste plassen står mellom Slovenia (14 p.), Nord-Irland (14 p.) og Tsjekkia (12 p.). Nord-Irland har bare én kamp igjen og møter Tsjekkia borte i sin siste kamp, både Slovenia og Tsjekkia har to kamper igjen.

Petr Cech, Tsjekkia.Petr Cech, Tsjekkia.

Slovenia møter Slovakia (b) og San Marino (b) i sine to siste og ender trolig på 17 poeng.

Dersom Tsjekkia taper mot Nord-Irland er de definitivt ute. Om de vinner går de trolig forbi både Nord-Irland og Slovenia forutsatt at Slovenia ikke banker San Marino sønder og sammen i siste runde. Hvis Slovenia overraskende slår gruppeleder Slovakia i neste kamp må Tsjekkia håpe på et fotballmirakel - da må San Marino ta poeng mot Slovenia for at de skal gå videre.

Gruppe 6:
Profil i fare:
Andreij Sjevtsjenko, Ukraina (Dynamo Kiev)

England er klar for VM og den siste plassen står mellom Ukraina og Kroatia. I øyeblikket ligger Kroatia på andreplass (17 p.), men har bare én kamp igjen, borte mot Kazhakstan, en kamp de trolig vinner. De vil da ende på 20 poeng. Ukraina (15 p.) har igjen England (h) og Andorra (b) og må trolig slå England i Kiev for å bli nummer to, fordi Kroatia mest sannsynlig slår Andorra. England er ett av tre lag fra Europa som har vunnet alle sine kvalikkamper (Spania og Nederland de to siste) og satser mye på å gå gjennom hele kvaliken uten poengtap. Sjevtsjenko og Ukraina får det derfor tøft med å komme seg til Sør-Afrika.

Gruppe 8:
Profil i fare:
Dimitar Berbatov, Bulgaria (Man United)

Dimitar Berbatov, Bulgaria.Dimitar Berbatov, Bulgaria.

Regjerende verdensmester Italia topper tabellen med 20 poeng og har stø kurs mot VM. På andreplass ligger i øyeblikket Irland med Bulgaria på plassen bak. Irene har 16 poeng og Bulgaria 11 poeng. Italia har igjen Irland (b) og Kypros (h), Irland har i tillegg til Italia hjemmekamp mot Montenegro. Bulgaria er verst stilt. De har igjen Kypros (h) og Georgia (h) igjen.

Dersom resultatene i denne gruppen går Norges vei ender Irland på andreplass, men faller ut som dårligste toer. Men da må mange resultater vippe Egil Drillo Olsens vei.

Sør-Amerika (4 eller 5 lag til VM)

De fire beste lagene går til VM mens lag nummer fem på tabellen spiller kvalikkamper mot nummer fire fra Sentral-Amerika-gruppen.

Profiler i fare:
Lionell Messi, (Barcelona), Carlos Tevez, (Man City) og Javier Mascherano, (Liverpool) alle Argentina
Diego Forlan, Uruguay (Atletico Madrid)

Brasil og Paraguay er klare for VM mens de to siste plassene som gir direktetur til Sør-Afrika står mellom hele seks lag. Både Chile, Ecuador, Argentina, Uruguay Venezuela og Colombia kan kapre en direkteplass, men alle kan også falle utenfor den siste plassen, den «livsvikitge» femteplassen.

Argentina, som har deltatt i VM hele 14 ganger, og blitt verdensmestere ved to anledninger (1972 og 1986), kan for første gang siden 1954 miste sluttspillet. Landslagssjef Diego Maradona får hard medfart i de hjemlige mediene og mange tar til orde for at verdens kanskje beste spiller gjennom tidene nå må trekke seg.

Alle lag har to kamper igjen å spille. Argentina har igjen Peru (h) og Urugay (b).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Javier Mascherano (t.v.) og Carlos Tevez, begge Argentina.Javier Mascherano (t.v.) og Carlos Tevez, begge Argentina.

Afrika (5 lag pluss Sør-Afrika som vertsnasjon)

Etter flere runder internt i Afrika endte man til slutt opp med fem grupper med fire lag i hver. Vinnerne går direkte til VM, alle andre er ute. Sør-Afrika er direktekvalifisert som vertsnasjon.

I alle gruppene har lagene to kamper igjen å spille. Flere gode nasjoner står i fare for å ende som nummer to i gruppa og med dét være ute av VM

Profiler i fare:
Emmanuel Adebayor, Togo (Man City)
Jon Obi Mikel, Nigeria (Chelsea)
Samuel Eto ó, Kamerun (Inter)

Jon Obi Mikel, Nigeria.Jon Obi Mikel, Nigeria.

Ghana, med Michael Essien og RBKs Anthony Annan i spissen, er det eneste landet som foreløpig er klart, men Elfenbenskysten er kun 90 minutter unna. Det er trolig større sjanse for at Norge kommer til en finale i Sør-Afrika, slik situasjonen er nå, enn at Didier Drogba og co ryker ut. Også Algerie er nær ved å klare det.

Det er tettest i gruppe 1, avdeling Afrika. Kamerun topper med 7 poeng, foran Gabon (6 p.) og Togo (5 p.). Marokko er så og si fortapt med sine 3 poeng i bunn.

VM i Sør-Afrika avvikles i perioden 11. juni - 11. juli og mesterskapet er det 19. i rekken. Første gang fotball-VM ble arrangert var i 1930 med Urugay som verdensmester. Uruguay var også vertsnasjon i 1930.

Brasil er mestvinnende nasjon med hele fem titler. Brasil er også eneste nasjon som har spilt i alle de foregående 18 mesterskapene.

Brasil vil også arrangere fotball-VM i 2014.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:41 Kraftig brann i næringsbygg i Gjøvik07:35 USA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:36 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG
Siste nytt
07:41NorgeKraftig brann i næringsbygg i Gjøvik07:35VerdenUSA-støttet opprørsgruppe: IS er bekjempet i Baghouz06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:36NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus