Meny

Israel raser mot norsk diplomat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske myndigheter har avlyst et møte med Norges Midtøsten-utsending Jon Hanssen-Bauer fordi han møtte Hamas’ øverste leder i forkant uten først å informere Israel.

Det høyprofilerte møtet ble avlyst tidligere denne måneden, bekrefter Hanssen-Bauer overfor NTB.

Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, men henviser til Utenriksdepartementet. UD ønsker imidlertid heller ikke å kommentere saken, kun at de tar det avlyste møtet til etterretning.

– Vi pleier ikke å kommentere enkeltmøter på tjenestemannsnivå, sier kommunikasjonsrådgiver Cecilie Willoch.

Raste

Ifølge avisen Jerusalem Post møtte den norske toppdiplomaten nylig Hamas’ eksilleder, Khaled Meshaal, i Damaskus. Israelske myndigheter var ikke klar over at møtet fant sted og ble rasende da dette ble kjent, hevder anonyme kilder overfor avisen.

Norge, Tyrkia og Russland har opprettholdt kontakten med den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen, trass i at den såkalte Midtøstenkvartetten ikke vil ha noe med organisasjonen å gjøre.

– Ingen kommentar

Tidligere denne uka skrev det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at en norsk tjenestemann skal ha besøkt Hamas-ledere på Gazastripen i forrige uke og diskutert Norges rolle i forbindelse en mulig frigivelse av den israelske soldaten Gilad Shalit i bytte mot løslatelse av rundt 1.000 palestinere som i dag sitter fengslet i Israel.

UD benekter på det sterkeste at det foreligger en avtale om at Norge skal ta imot flere av de palestinske fangene.

– Saken har ingen rot i virkeligheten og er overhodet ikke blitt vurdert, sier Willoch.

– Men kan du avkrefte at en norsk tjenestemann var på Gazastripen i forrige uke og hadde møter med Hamas?

– Nei, det ønsker vi ikke. Norske tjenestemenn har møter med alle aktører i regionen, også Hamas. Det er ingen hemmelighet, sier Willoch. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus