Halvorsen fikk USA-telefon to måneder før krakket

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFinansminister Kristin Halvorsen (SV) fikk i slutten av juli i fjor en telefon fra finansdepartementet i USA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanerne fryktet at oljefondet skulle trekke seg ut av to boliglånsbanker.

I anledning ettårsdagen for konkursen til Lehman Brothers forteller finansministeren om hvordan hun opplevde dramatikken i finansmarkedet høsten 2008. Hun sier alvoret i situasjonen gikk opp for henne nesten to måneder før Lehman kollapset 15. september.

– Jeg var på ferie og fikk en telefon fra departementet. Jeg forstyrres vanligvis ikke når jeg er på ferie, hvis ikke det er veldig, veldig viktig, forteller Halvorsen til E24.no.

Det var finansdepartementet i Washington som gjerne ville snakke med den norske finansministeren. Halvorsen snakket med David H. McCormick som var statssekretær under daværende finansminister Henry Paulson. McCormick forsikret Halvorsen om at de var i stand til å redde boliglånsbankene Freddie Mac og Fannie May.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var i det vesentlige for å stanse at pensjonsfondet skulle selge seg ut, sier hun.

Halvorsen informerte finansråden om beskjeden fra de amerikanske myndighetene og meldingen ble sendt videre til ledelsen i oljefondet. Fondet var mot slutten av juli tungt engasjert i de to boliglånsbankene.

Siden årsskiftet hadde fondet solgt seg ned, men satt fortsatt på obligasjoner for til sammen 88 milliarder kroner. (©NTB)