Mye krim, lite sykehus

Likevel er det mulig å peke på to saksfelt som har vært overraskende mye og lite inne i valgkampen. Kriminalitet og sykehus. Foto: Colourbox. Montasje: ABC Nyheter.
Likevel er det mulig å peke på to saksfelt som har vært overraskende mye og lite inne i valgkampen. Kriminalitet og sykehus. Foto: Colourbox. Montasje: ABC Nyheter.

<pValgkampen har hatt et sterkere fokus på krim enn forventet. Det er også overraskende at sykehus har vært så lite debattert. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsvalg 2009

ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet

er klart.


Hold deg oppdatert på vår valgsentral:

abcnyheter.no/stortingsvalg2009


Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget

- basert på siste meningsmåling.


Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele

valgnatta.


Vil du ha analysen?

Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv - hver dag.


Vil du ha enda mer?

ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.

Før en valgkampinnspurt blir det alltid spekulert på hvilke saker som kommer til å bli dominerende. Det er viktig å vite for partistrategene som skal planlegge i forhold til en ventet utvikling, og for observatørene som lar seg lokke til å si noe om hva som kommer til å skje.

Hvis man vet hvilken sak som kommer til å dominere, kan man også med ganske stor sikkerhet fortelle hvilke partier som vil gjøre det godt og hvilke som vil gjøre det dårlig. Det skyldes at partiene har såkalt eierskap til ulike saker. Dersom velgerne oppmerksomhet rettes mot skolepolitikken, vil eksempelvis Høyre gjøre det sterkt, fordi meningsmålerne har funnet ut at Erna Solberg har spesielt stor troverdighet i skolepolitikken.

Før årets valgkampinnspurt gikk tipsene i ulike retninger – noen sa at det kunne bli et miljøvalg, andre tippet at eldreomsorg ville bli den store saken. Nå viser fasiten at det ikke ble noen saker som dominerte. Mediene, politikerne og velgerne har vært opptatt av ulike spørsmål. Dessuten har det vært fravær av konflikt og debattvilje i noen av de sakene som meningsmålerne peker ut som spesielt viktige for publikum. Det gjelder spesielt skolepolitikken, og i en viss grad innvandringspolitikken. På det første feltet har SV moderert sin politikk slik at meningsforskjellene mellom partiene er blitt mindre, på det andre feltet er det konflikt, men det er ingen partier som har villet debattere med Fremskrittspartiet.

Likevel er det mulig å peke på to saksfelt som har vært overraskende mye og lite inne i valgkampen. Kriminalitet og sykehus.

Det siste først: Da Høyre på vårparten laget en reklamefilm som de håpet å få sendt på mange fjernsynskanaler konsentrerte de budskapet om sykehuskøer – i en formodning om at de skulle treffe en livlig valgkampdebatt. Det er all grunn til å diskutere politikernes styring av sykehusene når det på nytt har oppstått køer og når det hvert eneste år har vist seg at man ikke har kontroll over kostnadsutviklingen på sykehusene.

Alle så at helseminister Bjarne Håkon Hanssen forsøkte å avlede oppmerksomheten ved å lansere en omfattende samhandlingsreform, men det var vel få som trodde at han skulle lyktes så godt som han har gjort. Spesielt siden samhandlingsreformen ganske fort viste seg å ha en rekke betenkelige sider. Dagens Næringsliv har i artikkel etter artikkel i denne valgkampen bragt frem kritikere. Morgenbladet brukte førstesiden til å skrive om Hanssens svakt funderte reform. Men det kom ingen debatt – med unntak av den NRK fjernsynet arrangerte i går kveld. Det er ikke lett å si hvorfor, kanskje var tematikken for komplisert og Bjarne Håkon Hanssen en alt for sjarmerende og avvæpnende motstander for opposisjonspartiene.

Kriminalitetspolitikk har det vært flere debatter om – og det har vært langt flere oppslag i det mediet som virkelig betyr noe utenom fjernsynet, nemlig VG. Senest i dag bruker Norges største og mektigste avis førstesiden på en enkeltsak som gir inntrykk av at politiet ikke gjør jobben sin. Den elendige oppklaringsstatistikken som kom ved valgkampinnspurtens start har vært med på å sette tonen for debatten: Kriminaliteten er verre enn noen gang, og politiet er inneffektivt.

Man skal slett ikke bli forundret om valgdagsmålingene mandag viser at svært mange i år stemte Frp fordi de ville ha slutt på det de oppfatter som lovløshet.


Aslak Bonde er tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker med egen spalte i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. Han skal daglig kommentere valgkampen og Stortingsvalget i ABCNyheter.no. aslakbonde@politiskanalyse.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus