- Tysk NATO-offiser brøt reglene

Flere titalls mennesker ble drept i angrepet i Kunduz-provinsen. Foto: Scanpix
Flere titalls mennesker ble drept i angrepet i Kunduz-provinsen. Foto: Scanpix

<pDen tyske offiseren som ga ordre om flyangrepet mot tankbiler i Afghanistan fredag, brøt regelverket, viser en foreløpig rapport fra NATO.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet

* Fredag 4. september ble to tankbiler kapret av Taliban-opprørere i Kunduz-provinsen.

* Den tyske obersten Georg Klein innkalte amerikanske krigsfly for å angripe tankbilene for å forhindre at de ble brukt som brannbomber mot NATO-styrkene.

* På dette tidspunktet hadde tankbilene kjørt seg fast i sanden og var under overvåking.

* Ifølge lokale myndigheter ble minst 54 mennesker drept i angrepet. Tyske myndigheter tror antallet var 56.

* Flere av de drepte og sårede var sivile som hadde samlet seg rundt bilene for å få tak i drivstoff.

* Taliban har lagt fram en liste over 79 sivile som de hevder ble drept i angrepet. (©NTB)

Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung, som har fått tilgang til rapporten, overskred oberst Georg Klein sine myndigheter og gjorde en mangelfull vurdering av situasjonen. Flere titalls mennesker ble drept i angrepet i Kunduz-provinsen.

– Det er ingen tvil om at offiseren ikke respekterte beslutningsprosedyrene, sier en høytstående tysk NATO-offiser til avisen.

En slik beslutning burde ha blitt henvist til den NATO-ledede ISAF-styrken, påpeker han.

Amerikanske fly

Oberst Klein innkalte amerikanske krigsfly for å angripe to tankbiler som var kapret av Taliban. Hensikten var å forhindre at tankbilene ble brukt som brannbomber mot NATO-styrkene.

Den foreløpige rapporten viser imidlertid at ISAF-soldatene ikke var utsatt for noen umiddelbar fare fordi tankbilene hadde kjørt seg fast i sanden, og var under nøye overvåking.

Beklager

ISAF har medgitt at flere av de drepte og sårede var sivile som hadde samlet seg rundt bilene for å få tak i drivstoff . Ifølge lokale myndigheter ble minst 54 mennesker drept.

En talsmann for det tyske forsvarsdepartementet vil ikke kommentere avisens opplysninger, men sier de vil avvente den offisielle NATO-rapporten.

Den tyske regjeringen har så langt vært forsiktig i sine kommentarer. Men tirsdag beklaget statsminister Angela Merkel at sivile liv gikk tapt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus