Berlusconi saksøker pressen

SØKSMÅL: Statsminister Silvio Berlusconi kjemper en kamp for sitt navn på flere fronter. Foto: Scanpix.
SØKSMÅL: Statsminister Silvio Berlusconi kjemper en kamp for sitt navn på flere fronter. Foto: Scanpix.

<pItaliensk statsminister til krig mot medier over hele Europa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kjølvannet av de talløse skandaleoppslagene om den italienske statsministeren Silvio Berlusconi og hans angivelige forhold til unge kvinner havner i retten.

Ifølge The Guardian skal den forsmådde statsministeren ha anlagt et søksmål på en million Euro, eller cirka 8,5 millioner norske kroner, mot den italienske storavisen La Repubblica. I tillegg vurderer han søksmål mot en rekke britiske aviser, som også har trykket sakene det er snakk om.

Ifølge Berlusconis advokat er det anlagt sak mot to andre europeiske aviser og magasiner, men det er ikke kjent hvilke det er snakk om. Den italienske avisen La Repubblica er mediet som har gått helt i spissen for å få svar på hva de mange anklagene som er rettet mot Berlusconi har hatt å si for styringen av landet.

I to måneder har de forsøkt å få svar på ti spørsmål, uten å lykkes. Det er disse spørsmålene som Berlusconi nå tar til retten, og han mener at de er så retoriske og injurierende at avisen bør straffes for å ha stilt dem.

- For den første gang i historien til italiensk journalistikk skal spørsmålene en avis har stilt ende opp i en sivil rettssak, er avisens kommentar til søksmålet.

Saken dreier seg om statsministerens vennskap til en aspirerende skuespiller, og hans angivelig forhold til flere selvutnevnte prostituerte.

Det siste utspillet har ført til nye problemer for den hardt pressede statsministeren. Vatikanet har blant annet uttalt at en planlagt middag mellom en av de høyest plasserte lederne for Vatikanet og Berlusconi har blitt avlyst.

Uttalelsen kom etter at Berlusconi-familiens egen avis, Il Giornale, kom med et kraftig angrep på den italienske biskopens avis Avvenire, med anklager om en moraliserende kampanje mot Berlusconi. Artikkelen tok også for seg privatlivet til redaktøren for Avvenire.

Il Giornale, som er eid av Berlusconis bror Paolo, skrev at redaktøren for Avvenire inngikk en avtale med påtalemakten for å unngå en rettssak der han skal ha plaget konen til sin homofile elsker.

Redaktør Dino Boffo har svart at anklagene er usannsynlige, spesielle og absurde. I en uttalelse fra Vatikanet har man sagt at man har full tiltro til redaktøren.

Personvernpolicy