Fant tsar-skatt i UDs arkiver

DREPT: Hele den russiske tsarfamilien ble drept under den russiske revolusjonen. Foto: Scanpix.
DREPT: Hele den russiske tsarfamilien ble drept under den russiske revolusjonen. Foto: Scanpix.

<pSvensk UD har funnet edelstener og luksusvarer verdt 20 millioner kroner i sine arkiver.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatten, som skal ha tilhørt den russiske tsarfamilien ble funnet da man i fjor gjennomførte en større flytting av utenriksdepartementets arkiver. Ifølge arkivene har skatten ligget der siden 1918.

Det er snakk om et 60-talls eksklusive sigarettetuier og edelstener til en verdi av 20 millioner svenske kroner som ble funnet. Nå planlegger et 30-talls arvinger å selge noe av skatten på auksjon, ifølge Aftonbladet.

Ifølge den svenske avisen var det tsarfamilien selv som deponerte luksusvarene hos svensk UD.

Det var Maria Pavlovna, tsarens svigermor, som selv gikk til UD med ønske om å få dem til å lagre tingene, idet den russiske revolusjonen fikk fart.

Skatten ble først oppdaget så tidlig som i 1952. Da var Östen Unden utenriksminister, og man besluttet å ikke offentliggjøre funnet, fordi man regnet med skatten da ville bli krevd av det rådende kommunistregimet.

Det var den UD-ansatte Carl Henrik Ehrenkrona som fikk oppdraget med å finne slektninger når skatten ble gjenfunnet i fjor. Han fant familien Romanov, som har en slektsforening i Sveits.

Foreningen leverte en innstilling på hvem som hadde rett på arven. Det er snakk om et 30-talls personer.

Til høsten kommer en del av skatten til å bli auksjonert bort på Sotheby’s i London.

Ifølge svensk UD vet man ikke hvorfor Maria Pavlovna valgte å deponere verdisakene hos nettopp svensk UD. Pavlovna døde i eksil i Frankrike bare to år etter hun lagret verdisakene i Sverige.

Personvernpolicy