Staten krever teleskopmoms fra skolebarn

Teleskopet er lite og temmlig enkelt, men gjør deg likevel i stand til å se detaljer på månen, samt flere planeter og deres måner. Collage: Astronomiåret 2009/Wikipedia (småbilder)
Teleskopet er lite og temmlig enkelt, men gjør deg likevel i stand til å se detaljer på månen, samt flere planeter og deres måner. Collage: Astronomiåret 2009/Wikipedia (småbilder)

<pAstronomiåret 2009 får støtte fra forskningsrådet for å gi bort teleskoper til skolebarn. På grunn av momsen får 5000 færre barn delta.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter) Astronomiåret 2009 hadde som mål å dele ut 20.000 gratis teleskoper til norske skolebarn, uten å kreve inn penger. Men Skatteetaten sier nei til å gi momsfritak til Astronomiåret. Dermed får 5000 færre barn delta i astronomiundervisningen.

Teleskopet er utformet av astronomer på Institutt for teoretisk astrofysikk, i samråd med internasjonale kolleger, og med støtte fra Norges forskningsråd. De er laget for å være en kopi av teleskopet den italienske fysikeren og astronomen Galileo Galilei rettet opp mot stjernehimmelen for 400 år siden. Teleskopene produseres i Kina for å få ned kostnadene, slik at så mange skolebarn som mulig skal få muligheten til å se detaljer på månen, de nærmeste planetene og de galileiske månene til Jupiter.

Men fordi det ikke finnes regler for denne typen import går midlene fra Forskningsrådet tilbake til staten, og 5.000 færre skolebarn får bruke teleskopet.

- Meningsløst

- Vi vil at skolebarn skal få oppleve universet på nært hold. Astronomi er et felt svært mange barn er opptatt av, det er også en av grunnene til at mange ungdommer velger å studere naturfag. Men tragedien er at vi ikke får bruke hele tilskuddet til å gi ungdommene teleskoper, sier prosjektleder Andreas O. Jaunsen ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Blindern til ABC Nyheter.

- Vi må betale moms av penger vi har jobbet veldig hardt for å få, og vi synes det er meningsløst at staten tar moms av det som skal gis til skolebarn. Dette er ikke et kommersielt produkt, det er en gave i sin helhet, sier han.

- Søk om å få dekket momsen

Saksbehandleren i Skatteetaten har overfor organisasjonen foreslått at de søker staten om støtte til å dekke momsen. Det er ikke Jaunsen spesielt imponert over.

- Det vi betaler i moms burde vi kunne få i støtte fra andre steder, mente saksbehandleren. De ønsker å ha denne litt meningsløse sirkelen der de får moms av det de gir oss. Vi har fortsatt muligheten til å bestille noen tusen flere teleskoper, og det ser ut som vi vil trenge dem, sier han.

Et av sentrene, på Gjøvik, er allerede tomt for teleskoper, og lagrene tømmes raskt over hele landet.

- I løpet av september/oktober vil det være tomt. Vi gir skolene et redskap som kan stimulere interesse for realfag, og som oppfordrer lærerne til å drive undervisning på en litt annerledes måte, men så får vi ikke uttnyttet støtten optimalt for skolebarna, på grunn av stivbeinte regler, sier Jaunsen.

Får momsfritak for trykksaker

Enda mer stivbeint blir det av at instruksjonsheftet som følger teleskopet også er trykket i, og importert fra utlandet. Men her får organisasjonen momsfritak, fordi det allerede finnes en regel for importerte trykksaker.

Forskningsrådet har bidratt med en million kroner, og Naturfagssenteret med 500.000. Uten momsen koster teleskopene rundt 100 kroner stykket. Det er en offentlig instans, som har bedt om offentlige penger, som skal brukes til gratis teleskoper til skolebarn i undervisningsøyemed. Likevel sa Skatteetaten nei da instituttet søkte om momsfritak.

Etaten kan ikke uttale seg spesifikt om saken, men henviser til lovverket.

- Fritak en betydelig subsidiering

I siste instans kan anken bli behandlet i Finansdepartementet. De har ennå ikke sett på saken, og vil derfor ikke uttale seg. De sender et offisielt forsvar for merverdiavgiften:

«Merverdiavgiften er en generell avgift på innenlands forbruk. Dette inkluderer også varer og tjenester som benyttes i forbindelse med allmennyttige formål. Som et eksempel kan det nevnes at Lions innkjøp av hjertestartere må avgiftsberegnes. Det samme gjelder innsamling til kjøp av MR-maskiner. Også livsviktige medisiner, viktige miljøinvesteringer med videre er avgiftsbelagt. Grunnen til dette er at fritak for merverdiavgift innebærer en betydelig subsidiering gjennom merverdiavgiftssystemet. Det er en god regel at subsidier bør synliggjøres på budsjettets utgiftsside, og ikke gjennom avgiftssystemet.»

Hva synes du om denne saken? Opptrer staten unødig stivbeint, eller trenger vi lover og regler for denne typen import? Si din mening i kommentarfeltet under.

Personvernpolicy