- Obama har mistet en viktig støttespiller

President Barack Obama mottok budskapet om senator Ted Kennedys død med stor sorg. Foto: Scanpix
President Barack Obama mottok budskapet om senator Ted Kennedys død med stor sorg. Foto: Scanpix

<pPresident Barack Obama har mistet en viktig støttespiller ved Edward «Ted» Kennedy bortgang, fastslår USA-ekspert Ole O. Moen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kennedy døde tirsdag etter et drøyt års kamp mot kreft.

Moen mener at Kennedys død kommer svært ubeleilig for president Barack Obama, som kjemper for å reformere helsepolitikken.

Les også:Edward Kennedy er død

– Kennedy har vært en politisk kjempe og en genuin velferdsdemokrat. For Obama er det svært uheldig å ha mistet Kennedys stemme. Han var en svært viktig pådriver for helsereform, sier Moen, som er professor ved Universitetet i Oslo.

– Når Kennedy talte i senatet, lyttet han. Han var sjefsløven og talte varmt og overbevisende om å løfte de svake i samfunnet – både når det gjaldt forhold i helse, utdanning-og arbeidsliv. Samtidig var Ted Kennedy kjent for sin evne til å inngå kompromiss, minner USA-eksperten om.

– Obama hadde utvilsomt trengt Ted Kennedys støtte i sitt arbeid med å få gjennom helsereformen. Nå kan man bare håpe på at Obama kan spille på Kennedys ettermæle, og argumentere for at en helsereform vil være en verdig minnesmerke etter Kennedy, sier Moen.

Moen ser ikke umiddelbart noen som kan komme til å erstatte Kennedys rolle i amerikansk politikk.

– Og det er ikke bare fordi Kennedy-familien har hatt en mytisk rolle. Ted Kennedy var en tung lovgiver, en ekte velferdsdemokrat. Hans død representerer et tidsskifte, sier Moen.

Obama i sorg

President Barack Obama mottok budskapet om senator Ted Kennedys død med stor sorg.

– Både jeg og Michelle mottok budskapet med stor sorg. Et kapittel i vår historie er avsluttet, sier Obama i en uttalelse til TV-kanalen CNN.

Kennedys støtte var avgjørende for at Obama ble nominert som demokratenes presidentkandidat og senere ble valgt til president.

– Han har vært med på å prege alle viktige lover de siste fem tiårene. Jeg satte enormt pris på hans støtte i valgkampen, sier Obama.

Han hyller også Kennedys innsats for borgerrettigheter og senatorens kamp for helsereform.

– Ted Kennedy er den største senatoren i vår tid, slår Obama fast.

Et ikon

Demokratenes leder i Senatet, Harry Reid, mener Ted Kennedy var et amerikansk ikon.

– Det var mitt livs opplevelse å arbeide sammen med Ted Kennedy. Han var en venn, en foregangsfigur og et amerikansk ikon., sier Harry Reid i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Reid sier at Kennedys bortgang gir inspirasjon til å kjempe for mange av hans hjertesaker.

– Kennedys minne kan sammenlignes med de største og mest hengivne menn og kvinner som har satt sin fot i Senatet. Den liberale løven er stille, men drømmen hans vil aldri dø, understreker Reid.

Reagan hyller

Tidligere førstedame Nancy Reagan hyller også Kennedy.

– Folk er ofte blitt forundret over hvor nært forholdet vårt til Kennedy-familien var. De siste årene fant Ted og jeg felles ståsted i synet på stamcelleforskning, og jeg betraktet ham som en alliert og en kjær venn. Jeg kommer til å savne ham, sier kona til avdøde president Ronald Reagan.

Den mangeårige senatoren Orrin Hatch sier at USA har mistet en stor statsmann.

– Ted Kennedy var som et ikon hvis innflytelse ikke kan overvurderes. Han vil alltid bli husket som en som levde og åndet for det amerikanske Senatet, sier den demokratiske senatoren. (©NTB)

Personvernpolicy