Filmanmeldelse: Ulykken

En ulykkelig film

Rune Temte i Ulykken (Foto/Copyright: Foto Rolv Håan / © Fender Film AS)
Rune Temte i Ulykken (Foto/Copyright: Foto Rolv Håan / © Fender Film AS)

<pEn ulykke kommer sjelden alene. Heller ikke innen filmfaget. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Haugesund): Som kjent så kommer en ulykke sjelden alene. Dette er særlig synlig i den nye norske filmen «Ulykken». Her står nemlig katastrofene i kø. Historien er svak, dialogen seigtflytende og skuespillerprestasjonene varierende for å si det mildt.

I «Ulykken» treffer vi den usympatiske bilselgeren Jonas. Han er stjerne på jobben og har en nydelig kone. Han driter ut utlendinger som selger roser på pub og har en nedlatende holdning til den lokale, iranske grønnsaksselgeren. Livet hans blir imidlertid snudd opp ned når en bil han har ansvaret for blir innblandet i en ulykke og en ung gutt havner i koma.

Motstand gjør som kjent sterk, og plutselig blir Jonas nødt til å revurdere flere områder av livet sitt. Den eplekjekke kapitalisten begynner for eksempel å prate med innvandrere (!), noe det gjøres et stort poeng ut av.

Rammehistorien i seg selv er vel og bra, men den tafatte gjennomføringen gjør «Ulykken» til en ytterst treg kinoopplevelse. Jonas stormer ut og inn av bilfirmaet, krangler med konen og raver rundt i Drammens gater. Mange av scenene virker fullstendig umotiverte. Fra hovedrollen ned til de minste birollene, sliter skuespillerne med å framstå som annet enn pappfigurer. Til og med veteraner som Sven Nordin og Trine Wiggen ender opp med å stirre tomt ut i luften uten at man skjønner hvilken følelse de har inni seg.

Jonas økende paranoia virker også uforklarlig. Det er ikke godt å vite om man skal synes synd på ham eller beundre hans nyfunnede innsikt i livet. Den mest dominante følelsen han framkalte hos meg var en mild irritasjon.

Mot slutten blir dialogen såpass platt at man nesten må dra på smilebåndet. «Takk for at du er den du er», sier Jonas til irakeren som plutselig er hans beste venn. Da har de to mennene kjent hverandre cirka et kvarter og hatt tre kvasifilosofiske samtaler.

Ulykken er hjertebarnet til skuespiller Rune Temter og regissør Marcelino Martin Valiente. Byen Drammen spiller er sentral i historien, og filmen er finansiert av lokale krefter. I noen få scener ser man glimt av dette brennende engasjementet og man kan ane konturene av en idè til en film som kunne vært bra. Ulykkeligvis klaffet det ikke denne gangen.

«Ulykken» har førpremiere under Filmfestivalen i Haugesund. Den har norgespremière på Kino City i Drammen fredag 29.august 2009. Foreløpig er det ikke fastsatt noen premieredato for resten av landet.

Personvernpolicy