Vil kunngjøre palestinsk stat innen to år

Palestinernes statsminister Salam Fayyad er lei av å vente på en fredsprosess som aldri ser sin ende, og vil erklære en selvstendig palestinsk stat innen to år. Foto: REUTERS / Fadi Arouri / SCANPIX
Palestinernes statsminister Salam Fayyad er lei av å vente på en fredsprosess som aldri ser sin ende, og vil erklære en selvstendig palestinsk stat innen to år. Foto: REUTERS / Fadi Arouri / SCANPIX

<pPalestinerne er i ferd med å gi opp fredsprosessen og kommer til å erklære en selvstendig stat innen to år, sier statsminister Salam Fayyad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har bestemt oss for å ta initiativ og framskynde slutten av okkupasjonen ved å etablere fakta på bakken, sier Fayyad til den britiske avisen The Times.

Fayyad, som er statsminister i den Fatah-dominerte regjeringen på Vestbredden, sier det er på tide å forandre kurs etter 16 år med feilslåtte fredsforhandlinger.

– En framvoksende palestinsk stat kan ikke ignoreres. Dette er en agenda vi kommer til å følge med utholdenhet, sier Fayyad, samme dag som Israels statsminister Benjamin Netanyahu møter sin britiske kollega Gordon Brown i London. Netanyahu skal senere møte USAs spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell.

Vil presse Israel

Fayyad påpeker at etableringen av en palestinsk stat med en fungerende sikkerhetstjeneste, fungerende offentlige tjenester og voksende økonomi vil tvinge Israel til å legge kortene på bordet. Han mener Israel da må ta stilling til om landet er villig til å sette en strek for den 42 år lange okkupasjonen av Vestbredden.

– Bare å tenke på denne måten gir styrke, sier Fayyad, som er omstridt som statsminister, men respektert som økonom.

Han gikk av som statsminister tidligere i år i forbindelse med forhandlingene mellom Fatah og Hamas om en palestinsk samlingsregjering, men ble senere gjeninnsatt av president Mahmoud Abbas til store protester innad i Fatah, der mange mente presidenten var egenrådig.

– Tiden renner ut

Fayyad påpeker at sikkerheten er sterkt forbedret på Vestbredden, et krav Israel stilte i forbindelse med det såkalte Veikartet for fred i 2003. Derfor bør Israel holde sin del av avtalen og stanse byggingen av nye bosetninger, mener han.

Israel hevder på sin side at bosetningene må utvides for å tillate naturlig vekst i antall bosettere.

– Bosetningene blir flere, de fortsetter å bygge muren, de fortsetter å konfiskere palestinsk land og palestinske hjem i Jerusalem blir ødelagt. Tiden er i ferd med å renne ut, påpeker Fayyad. (©NTB)

Personvernpolicy