Siv har ingenting å frykte

KAN VÆRE FORNØYD: Skal Aftenpostens journalistikk være standarden, trenger Siv Jensen ikke frykte noe. Foto: Scanpix
KAN VÆRE FORNØYD: Skal Aftenpostens journalistikk være standarden, trenger Siv Jensen ikke frykte noe. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe store redaksjonene er i ferd med å lade opp til presentasjonen av Frps hundredagers-program. Dersom de følger Aftenpostens oppskrift, kan Siv Jensen ta det med ro.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
STORTINGSVALG 2009


ABC Nyheter følger valgkampen helt fram til resultatet er klart.

Hold deg oppdatert på vår valgsentral: abcnyheter.no/stortingsvalg2009

Valgtjenesten gir deg fordelingen i Stortinget - basert på siste meningsmåling.

Her vil du også kunne følge resultatene gjennom hele valgnatta.

Vil du ha analyse? Vår kommentator, Aslak Bonde, gir deg et nytt perspektiv -hver dag.

Vil du ha enda mer?ABC Startsiden gir deg oversikten og hjelp til å velge.

I løpet av denne uken skal Fremskrittspartiets ledelse fortelle velgerne hva partiet vil starte med å gjøre dersom det får regjeringsmakt. I en hundre-dagers plan kommer partiet til å plukke ut de delene av partiprogrammet som er relativt lett gjennomførbare og populære. I de fleste politiske redaksjoner arbeides det derfor med å lage kritiske reportasjer – man skal fortelle velgerne om baksiden av medaljen.

Fremskrittspartiets sympatisører vil se det som et utslag av at det stort sett er venstreradikalere blant de politiske journalistene, men årsaken er heller, etter denne kommentators mening, at journalistene vil være gode nyhetsjournalister. De vil ikke være mikrofonstativ for Siv Jensen – som de heller ikke vil være det for Jens Stoltenberg. Grunnen til at journalistene ser så mye mer kritiske ut i forhold til Jensen enn til Jens, er at sistnevnte har hatt makt så lenge at det ikke lenger ligger noen nyhetsverdi i å fortelle om alt det han ikke får til. Når Stoltenberg lover nye varme hender i helse- og omsorg, kommer det alltid reportasjer i avisene og på fjernsyn om de store udekkede behovene innen eldreomsorgen og om de viktige forbeholdene i Stoltenbergs løfter, men det er sjelden oppsiktsvekkende nok til at det kommer på førstesiden. Det er business as usual.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig nyhetsjournalistikk

Derfor mistenker jeg heller ikke Aftenposten for å ha politiske motiver når avisen i dag bruker forsiden til å advare mot Fremskrittspartiets kriminalitetspolitikk. Når avisen fastslår at Frps politikk vil føre til «mer kriminalitet, flere henleggelser, overfylte fengsler og lange soningskøer», er det fordi den anser det som nyhetsmessig interessant. Velgerne bør få vite at et partis politikk har andre konsekvenser enn det partiet selv hevder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenpostens oppslag er imidlertid fundert på dårlig nyhetsjournalistikk. De negative konsekvensene er i følge en av landets ledende politiske redaksjoner «ekspertenes dom». Inne i avisen fremstår det at ekspertene er to fagforeningsledere og fire forskere. Det er flere kilder enn journalistene pleier å ha, men de seks intervjuobjektene snakker om hvert sitt tema, ikke på et eneste område har Aftenposten forsøkt å få flere kilder til å vurdere samme sakskompleks. Norges nest største avis har heller ikke bedt noen forskere om å vurdere hvor mye mindre kriminalitet det kan bli av at Fremskrittspartiet vil gi mer penger til politiet og føre en strengere innvandrings- og integreringspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lykkelig i Frp

Konklusjonen er at et relativt dårlig fundert nyhetsoppslag fremstår som reinspikka politikk. Fremskrittspartiets strateger er sikkert lykkelig over at de har fått enda et eksempel på at elitene i Oslo er ute etter å ta dem. Oppslaget i Aftenposten er ekstra velkomment, fordi avisen fortsatt av en del lesere ganske uriktig kobles til den politiske høyresiden. Dermed kan avisforsiden tjene som en illustrasjon på at deler av Høyre lever i en annen tid, og er mer opptatt av å bekjempe Frp enn av å løse samfunnsproblemer.

Forhåpentligvis blir den kritiske journalistikken mot Fremskrittspartiet bedre enn dette i ukene frem mot valget. Det er gode grunner til å kreve av de politiske redaksjonene at de gransker Fremskrittspartiet program og praksis med lupe. De bør også bruke mye mer ressurser på Siv Jensen og hennes folk enn på de andre partiene. Årsaken er selvfølgelig at Fremskrittspartiet kan få makt og at det aldri har hatt det før. Når det gjelder alle andre realistiske makthavere ved vi stort sett hva de står for. Når vi hører deres ledere fortelle om de gode sidene av deres politikk, vet de fleste av oss hva som er de negative konsekvensene. Slik er det ikke for Fremskrittspartiet. Derfor bør de politiske journalistene fortsette å stå på. Men de må gjøre det skikkelig og redelig.


Aslak Bonde er tidligere politisk journalist i NRK og Aftenposten. I dag dekker han norsk politikk som frittstående analytiker med egen spalte i Morgenbladet og Ukeavisen Ledelse. Han skal daglig kommentere valgkampen og Stortingsvalget i ABCNyheter.no. aslakbonde@politiskanalyse.no.