- Popkorn er helsemat

SUNT? Popkorn inneholder mye antioksidanter, viser amerikansk forskning. Men for at snacksen faktisk skal være sunt, må det tilsettes minimalt med fett og salt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
SUNT? Popkorn inneholder mye antioksidanter, viser amerikansk forskning. Men for at snacksen faktisk skal være sunt, må det tilsettes minimalt med fett og salt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPopkorn og frokostblandinger er gode kilder til antioksidanter, hevder amerikanske forskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om polyfenol

Polyfenoler er en samlebetegnelse på en rekke stoffer som plantene produserer, og som vi får i oss når vi spiser bær, frukt, nøtter, grønnsaker, korn og bearbeidede produkter fra disse.


Polyfenoler er vist å være meget gode antioksidanter, og dermed å kunne virke gunstig i kroppen vår.


Polyfenolene i mat fra planter bidrar til farge, tekstur og ikke minst til de positive helseegenskapene forbundet med et kosthold som inneholder mye frukt og grønnsaker.


Den evnen polyfenolene har til å virke som antioksidanter er viktig både i maten og i kroppen, men også andre virkemekanismer for polyfenoler er påvist.

Kilde: Matforsk / Nofima

De siste års forskning viser at det å spise frukt, bær og grønnsaker har en svært positiv effekt på helsa, blant annet fordi de inneholder mye polyfenoler, som virker som antioksidanter i kroppen.

Man kjenner også til at andre matvarer, som sjokolade, valnøtter, oliven, te, kaffe og vin, er gode polyfenol-kilder.

Men nå mener amerikanske forskere at også frokostblandinger og popkorn har høyt innhold av de helsebringende polyfenolene, melder The Telegraph.

Fordi polyfenolene virker som antioksidanter i kroppen, bidrar de til å fjerne såkalte frie radikaler – som er kjemikalier som kan ødelegge celler og vev i kroppen.

- Popkorn for helsa

Det er forskere ved University of Scranton, i Pennsylvania, USA, som har kommet frem til at en kopp popkorn inneholder omtrent like mye polyfenoler som ett eple.

- Vi var veldig overrasket over de høye nivåene av polyfenoler i popkorn. Jeg antar at det er slik fordi produktet ikke er foredlet. Du får alle de vidunderlige ingrediensene fra maisen, som den er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg mener popkorn er bra for helsa, sier forsker og kjemiker Joe Vinson, som ledet studien, ifølge The Telegraph.

Funnene kommer imidlertid en uke etter at britiske forskere advarte om at kino-popkorn kan utgjøre en helsetrussel for barn, på grunn av høyt saltinnholdet. En stor porsjon inneholder dobbelt så mye salt som det som regnes som en trygg dagsdose for barn, og kan bidra til å øke risikoen for høyt blodtrykk senere i livet, ifølge forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Vinson presiserer overfor ABC News at popkorn som luftpoppes og tilsettes minimalt med salt, er best for helsa.

Fiber og polyfenoler

Man har lenge visst at fullkornprodukter er bra for helsa, men det er til stor grad det høye fiberinnholdet som har fått æren for dette. Nå undersøker forskere om innholdet av polyfenoler i korn kan være en viktig grunn til at fullkorn er bra for oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I det siste har man sett at polyfenoler potensielt er viktigere enn fiberet i fullkornproduktene. Vi kom frem til at de har omtrent like mye antioksidanter per gram som frukt og grønnsaker, sier Vinson.

Blant frokostblandingene som ble testet, var det de som var havrebasert som var mest antioksidantrike. Inneholdt blandingen i tillegg rosiner fikk hver porsjon et ekstra høyt innhold av polyfenoler.

Forskerne, som brukte en teknikk som kalles alkalisk hydrolyse for å kalkulere mengden antioksidanter, mener funnene er viktige fordi fullkorn og snacks utgjør viktige deler av vårt kosthold.

Kilder: The Telegraph og ABC News